1

#50books vraag 29: Wat heeft de vakantieperiode voor effect op je leesgedrag?

Makkelijke vraag, natuurlijk heeft de vakantie grote invloed op mijn leesgedrag!
De vakantie is voor mij bij uitstek een tijd om veel te lezen. Ik ben van klein kind af altijd een veelvraat op leesgebied geweest. De laatste jaren kwam daar echter de klad in. Ik had het te druk, had moeite me te kunnen concentreren en had er eigenlijk geen energie voor. Tijdschriften ja, eindeloos bladeren in tijdschriften met de wetenschap dat ik daar niet echt blij van werd en er zeker geen voldoening uit haalde. Zelfs de krant was me het laatste zware jaar te veel: iedere vrijdag had ik een stapel van zes ongelezen kranten zodat ik maar overgestapt ben op een weekendabonnement wat me voorlopig prima bevalt.

Maar in de vakantie is alles anders! De meeste vakanties breng ik voor een groot deel door in Zweden. En omdat ik daar met de auto heen ga hoef ik me geen enkele beperking op te leggen over het aantal boeken dat mee kan. Ze zitten in een grote krat op de achterbank, zeker 25 stuks, direct en makkelijk toegankelijk op ieder willekeurig moment. Ik neem van alles mee en ik begin altijd met de nieuwe Zweedse detectives. Het is zo leuk die daar te lezen en tijdens het lezen me onder te dompelen in de sfeer en de gebruiken van dat land. Het leidt ook vaak tot een praatje omdat veel Zweden zien wat ik lees en het leuk vinden daar wat over te zeggen of vragen.
Ik vind het een voorrecht om iedere keer weer een nieuw boek uit de boekenkrat te kunnen pakken, afhankelijk van waar ik op dat moment zin in heb. Meestal red ik het niet om alle boeken uit te lezen maar dat geeft niet, ze gaan gewoon weer mee naar huis en wachten op betere tijden.

Nu ik bezig ben met het afbouwen van mijn werkzame leven en ik weer tijd en energie krijg voor andere dingen dan alleen het werk komt het lezen thuis langzaam weer in beeld. Maar het echt weg kunnen zinken in een verhaal zonder nog iets van de omgeving mee te krijgen lukt me nog niet altijd. Daarvoor is er thuis teveel afleiding en zijn er te veel dingen die ‘moeten’, leuk of niet.
Ik verheug me dan ook nu al weer heel erg op de komende tijd dat ik mijn boekenkrat weer kan vullen en op de achterbank kan zetten! En dan op een van de vele Zweedse strandjes eindelijk weer op te kunnen gaan in een boek, zonder gehinderd te worden door de waan van de dag.
Nog even, ik kan bijna niet wachten!

Delen is fijn:

Eén reactie

Geef een reactie

[postlist id="513"]