Zweden,Tjörn,Berga,strandje,zwemmen,juni,2016
18

Zweedse hoogtepunten en opeens een beetje heimwee

Morgen is het zo ver. Dan rij ik naar Göteborg, neem daar de ferry, zoek mijn hut op, kom dinsdag aan in Kiel en rij naar huis – het zit er op. Thuis.

Ruim vier heerlijke weken in mijn ‘andere land’ en wat is er veel gebeurd. Ik heb het gevoel of ik al maanden onderweg ben en opeens begon ik gisteren naar huis te verlangen! Wonderlijk want ik geniet iedere dag. De zon blijft maar schijnen. de zee wordt steeds warmer en het licht is onbeschrijflijk mooi.
Maar toch, opeens, was er het gevoel ‘ik wil weer naar huis’…

Wat heb ik veel beleefd en wat heb ik genoten van dit prachtige land dat deze weken één groot boeket was! De seringen, de appel- en de krentenbomen, het koolzaad, de lupines, de paarse ooievaarsbekken, het fluitekruid, de zilveren weilanden met de uitgebloeide paardenbloemen, de kastanjes, de lelietjes-van-dalen – alles bloeide tegelijk!


Maar ook jonge gansjes en zwaluwen die vlak boven mijn hoofd nestelden, eidereenden met jonkies, aalscholvers en zwanen. En natuurlijk waren daar de loppissen. Heel veel loppissen. Ik kocht een blauw vloerkleed. En prachtige boeken van Carl Larsson en Elsa Beskow. En twee bordjes van een servies dat vrienden sparen. En échte kerstboomkaarsjes.


En wat waren er veel hoogtepunten!

Het thuiskomen op Tjörn is altijd het eerste hoogtepunt.
Thuis in ‘mijn’ appartement waar seringen staan die heerlijk ruiken en waar ik me zo welkom voel.
Tjörn met altijd overal de zee. En met Berga, mijn lievelingsstrandje.

 

Zweden,Gamleby,B&B,Pensionat Ullevi,mei,2016,zitjeNa een week vertrok ik naar Gamleby aan de Oostkust.
De tocht er naar toe was sprookjesachtig mooi en wat was het een avontuur in die villa helemaal voor mij alleen met een bubbelbad en een mobiel die in Zweden ondanks hulp van Ziggo en een Zweedse simkaart hardnekkig bleef weigeren contact met een Zweeds netwerk te maken. Voor de zee hoef je trouwens niet naar de Oostkust. Er is daar wel water maar geen zee!

Het hoogtepunt daar was mijn bezoek aan het geboortehuis van
Astrid Lindgren! Ik had nooit gedacht dat dat zó’n indruk op me zou maken.
En wat was mooi om daar iemand te treffen met wie ik dat kon delen en die me de weg wees naar Bullerbyn – dank Barbara!

Zweden,Näs,Astrid Lindgren,törnrosEén van haar teksten die ik erg mooi vond was die over de wilde roos “Roze rozen met de geur van zomer, de zomer van mijn kindertijd”.
In de tuinen in Näs groeien ze volop, wild, vol dorens en ontoegankelijk maar tegelijkertijd ook mooi, open en verwelkomend.
“Haal diep adem, neem de omgeving in je op en laat je gevoelens spreken. Vind je ook niet dat wilde rozen in hun onbedwingbare drang naar vrijheid prachtig zijn?
De wilde rozenstruik is een gewas van de jeugd en net zo tegenstrijdig als het leven zelf.
De struik beschermt ons als we verstoppertje spelen maar veroorzaakt schrammen als we er doorheen kruipen. Ze lokt ons met haar roze bloemen en haar goudgele bottels maar in die vruchten zit ook het prikkende jeukpoeder!”

 

Zweden,Asmansbo,vuur,meer,vis,juni,2016Van Gamleby reed ik naar Tolvsbo en ook dat is altijd een beetje thuiskomen. Ik kom er voor het tiende jaar en ben er een aantal keren per jaar geweest, zelfs in de winter! Het is een dierbare plek.
Een bijzonder hoogtepunt daar was mijn bezoek aan J met wie ik de hele avond met een vuurtje aan het meer gerookte vis zat te eten.
Wat een vrijheid, wat een belevenis en wat een muggen…

 

De laatste tien dagen was ik weer op Tjörn en daar gebeurde van alles.
Allereerst het bezoek aan die ongelooflijk luxe sauna, wat was dat een belevenis.
Mijn velletje is er nog steeds zacht van.

aquarel 6 staand miMaar hét hoogtepunt was het gevoel dat ik had toen ik eindelijk over de drempel durfde en aan de Zweedse zee probeerde een paar aquarelletjes te maken. Het was heel bijzonder om dat daar te mogen ervaren, helemaal alleen op mijn strandje. Het was een openbaring om te spelen met het licht en de kleuren en ze te zien veranderen.

Wat waren het heerlijke weken met onafgebroken prachtig weer. Alleen aan de Oostkust had ik twee dagen motregen maar verder alleen maar zon.

Ik zat op rotsstrandjes, grintstrandjes, zandstrandjes en op vele soorten steigers – ik geloof niet dat ik eerder zo veel en zo vaak heb gezwommen! Dankzij de bijna altijd waaiende wind werd het net niet te warm en was de zee bijna lauw. De lucht was en bleef strakblauw en het licht van een ongelooflijk heldere schoonheid.

 

Wat is het dan toch dat ik opeens naar huis verlang?
Terwijl ik me hier zo thuisvoel?
Ik weet dat zodra ik thuis ben ik Tjörn weer in mijn hoofd en op mijn netvlies heb.
Dat ik zodra ik thuis ben weer heimwee naar hier zal voelen.

Wat is dat toch? Altijd heimwee hebben?
Altijd heimwee naar waar ik niet ben…

Het heeft niets te maken met niet tevreden zijn.
Het heeft te maken met een diep verlangen.
Een verlangen naar thuis.
En er is niet één thuis maar het zijn er minstens twee.
In twee landen.
Mijn gewone en mijn andere land.

Zou het iets te maken hebben met niet voldoende geworteld zijn?
Ik weet het niet.
Ik weet alleen dat ik nu heel erg verlang naar mijn huis, eigen bed, mijn eigen tuin, mijn eigen houtkachel en vooral naar mijn eigen poesjes!
Naar mijn thuis.
En dat ik binnen een week weer intens zal verlangen naar de zee, het strandje en het licht van Berga.

 

Tjörnbron miEn morgen?
Morgen ga ik eerst Zweedse boodschappen voor thuis doen.
En daarna rij ik over de Tjörnbron naar de ferry in Göteborg.
Naar huis…

Delen is fijn:

18 Reacties

 1. Ik geniet altijd zo van je schrijfsels. Je laat me Zweden zien en hoe prachtig het daar is. Dank je wel voor het meereizen en goede reis naar huis.

 2. Wat een mooi overzicht met hoogtepunten van jouw verblijf in jouw tweede land. Fijn om nog even de hoogtepunten te lezen. Die boeken………..daar ben ik wel jaloers op!
  Een goede reis terug naar huis. En zoals de Zweden dan zeggen: kör försiktigt! 😀

 3. Mooi beschreven Liesbeth, en ook die tweestrijd, nou ja strijd..ik moest denken aan een liedje van Gerard van Maasakkers , over Land van Zand. Het een zit als kleine blokjes aan de benen….terwijl je in t andere bent.. Is niet helemaal volgens het liedje maar zoiets dus.

  • Ja, zoiets is het. Het is zo gek dat zodra ik thuis ben Tjörn terug is in mijn hoofd. En mijn hart. Heb alle strandjes op mijn netvlies.

 4. dat is gewoon je romantische aard. Altijd ergens anders willen zijn. Dat mag! Niks mis mee. Heimwee is verlangen. en hoe kun je nu verlangen naar iets waar je bent? Paradoxen zijn niet bedoeld om op te lossen. Biterzoet is mooier dan mierzoet

 5. Liesbeth, ik volg je in Friesland en in Zweden. Dat laatste is dit keer wel heel bijzonder omdat ik er zelf rondreis. Ik kan me van veel van je verhalen nu een betere voorstelling maken. Dat je naar huis en de poesjes verlangt is toch niet gek ook daar is je thuis. Rijdend door dit uitgestrekte land en de eenzame woningen aanschouwend probeer ik me de winters voor te stellen. Ik zou hier dan niet kunnen aarden. Maar met het prachtige weer van de afgelopen weken is het hier alle dagen feest. Ik wens je goede thuisreis.

 6. Ik heb deze weken weer zo ongelooflijk duidelijk gevoeld dat mijn thuis ook in Zweden ligt. En nee, liever niet in de winter, dat is waar. Maar het zit in mijn hoofd en mijn hart en ik heb echt heimwee zodra ik weer ’thuis’ ben. Want waar en wat is THUIS?

 7. Op de laatste vraag zou ik het antwoord niet weten.
  Ik heb lang gedacht dat mijn geboorteplaats mijn thuis was, totdat mijn moeder overleed. Toen bleek dat THUIS mijn moeder was geweest, met het dorp heb ik niets meer.
  In de stad Groningen heb ik me ook erg thuis gevoeld, maar bij mijn laatste bezoek daar was er weinig van over.
  Misschien is thuis wel innerlijke rust en dat kun je op veel plekken hebben.

 8. Wat doet deze blogpost me weer zo naar Zweden en de zomers in Zweden verlangen…
  En ik begrijp je volledig wat die 2 ’thuissen’ betreft. Ik ervaar net hetzelfde. Als ik thuis ben, mis ik Zweden maar ik weet dat ik na een tijdje daar ook mijn andere thuis mis. Ach, laten we het de luxe noemen van zich thuis te voelen op 2 fantastische plekken 🙂

  • Ja, zo gaat het hier ook! Maar mijn vakantie is alweer gepland dus het nieuwe ‘verheugen’ is begonnen!
   En wat leuk dat je meeleest – in mei weer nieuwe Zweedse blogs.

Geef een reactie

[postlist id="513"]