2

#50books vraag 30: Hoe lang nog voordat we niet meer weten hoe een boek te gebruiken?

Daar kan ik me absoluut geen voorstelling van maken.
Ik ben opgegroeid tussen de boeken. Mijn allereerste bezoek aan de grote kinderbibliotheek in Den Haag staat nog steeds op mijn netvlies en ik koester al mijn boeken als een zeer dierbaar bezit.
Natuurlijk verandert de wereld, daar ben ik me zeker van bewust.
In een van zijn Oudejaarsconferences had Youp het er al over. Hij probeerde zijn buurman uit te leggen wat een boek was en toen dat niet lukte probeerde hij het met “een stapel faxen”. Een mooie metafoor want die fax wordt allang niet meer gebruikt….

Boeken zijn van alle tijden. In het verre verleden werden ze geschreven door de monniken die dit als levenswerk zagen en de eerste letter van een nieuw hoofdstuk prachtig kalligrafeerden. Die boeken waren natuurlijk niet toegankelijk voor het gewone volk. Dat hoefde ook niet want de meesten  konden niet lezen. In die tijd zou een gebruiksaanwijzing zeker zinvol zijn geweest denk ik. Via de boekdrukkunst die zich steeds vernieuwde en uiteindelijk leidde tot de toegankelijkheid van het geschreven woord voor een groot deel van de mensheid werden boeken gemeengoed. Boeken met en zonder illustraties, voor peuters en kleuters, voor pubers, ouders en grootouders. Om voor te lezen en zelf te lezen. Om van te genieten en steeds opnieuw in weg te zinken. Om een nieuwe wereld te betreden en over nieuwe werelden te lezen en te leren.

Natuurlijk weet ik dat de ontwikkeling steeds sneller gaat. Denk inmiddels over de aanschaf van een e-reader en zie daar zeker de voordelen van. En natuurlijk zal er steeds meer digitaal beschikbaar zijn en digitaal verspreid worden. Dat is de evolutie en dat is goed.
Maar ik kan me op geen enkele manier voorstellen dat boeken zullen verdwijnen en of dat er een gebruiksaanwijzing nodig zal zijn om ze te gebruiken. Voor mij staat een boek voor onze beschaving. De monniken uit de 8e eeuw, de boekdrukkers met hun houten blokken en later met hun loden letters en de huidige digitale drukkerijen hebben altijd boeken gemaakt en zullen dit altijd blijven doen. De manier waarop zal zeker veranderen maar boeken zullen altijd blijven bestaan. En daar is geen gebruiksaanwijzing voor nodig!

Delen is fijn:

2 Reacties

  1. Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders mijn zusje en mij meenamen naar een boekenwinkel en dat we daar een boek kochten. Dat was zo bijzonder en speciaal, dat vergeet ik nooit meer. 🙂

Geef een reactie

[postlist id="513"]