4

#50books vraag 28: Sla je wel eens stukken tekst over omdat ze niet boeiend (lijken te) zijn?

Stukken overslaan in een boek, ik geloof niet dat ik dat doe.
Vroeger wel, bij spannende boeken keek ik altijd eerst naar de afloop omdat ik anders niet verder durfde te lezen. En omdat ik dan de afloop al wist racede ik door het boek heen. Maar dat gedrag is al lang over. Ik denk dat de schrijver nu eenmaal niet voor niets heeft geschreven wat er staat.
Eigenlijk kamp ik nu met een ander probleem, mijn concentratie.
Tot een jaar of vijf geleden kon ik wegzinken in een boek. Me totaal verliezen zonder nog maar iets van mijn omgeving te merken.
Helaas verdween dit na een zware operatie met een lange narcose. Ik verheugde me op de maanden daarna waarin ik zeeën van tijd dacht te hebben om te lezen omdat ik weinig kon en veel moest zitten. Maar wat viel dat tegen! Na drie regels wist ik al niet meer waar het overging en had ik het gevoel hele stukken te hebben gemist. Nieuwe boeken waren nauwelijks te doen, na iedere bladzij moest ik weer bovenaan beginnen. Op een gegeven moment had ik daar spuug genoeg van en besloot boeken te gaan lezen die ik 1. al kende en 2. spannend waren. En dat hielp. Millennium van Stieg Larsson leende zich daar uitstekend voor en langzaam maar zeker begon ik meerdere bladzijden achter elkaar te onthouden.

Gelukkig gaat het lezen nu weer bijna als vanouds, al merk ik het direct als ik moe of gestrest ben, dan steekt dit probleem onmiddellijk de kop weer op. Het is dan ook een heerlijk vooruitzicht dat ik in de nabije toekomst steeds uitgeruster zal zijn in combinatie met de verwachting van een veel minder stressvol leven.
Er is dan ook geen sprake van stukken overslaan, ik ben veel te blij dat ik alles mee krijg! En als het een boek is dat me niet boeit hou ik er mee op, dan heeft de schrijver niet genoeg zijn best gedaan voor mij. Wel heb ik nog één zorg, in januari volgt een tweede operatie.
Gelukkig weet ik nu wat er kan gebeuren en hoe ik er mee om kan gaan, maar toch….

Delen is fijn:

4 Reacties

  1. Een operatie in het vooruitzicht met kans op moeilijker kunnen lezen, is alleen te doen als je weet dat het op een ander vlak beter gaat worden. Lijkt mij geen gemakkelijke keuze.
    Heel veel sterkte en dat het concentratieverlies mee mag vallen.

Geef een reactie

[postlist id="513"]