Zweden,Tolvsbo,meer,avond
2

Tien dagen Tolvsbo

Vandaag is het mijn laatste dag op Tolvsbo en het regent. Niet een beetje maar het stortregent! Ik kijk over het meer naar de bergen wat verderop waarvan de toppen niet te zien zijn door de laag hangende wolken. Beetje jammer van de laatste dag die ik graag in de zon had doorgebracht maar we maken zo de open haard aan. Dat is nog nooit gebeurd in de zomer zolang als ik hier kom!

Het was een mooie periode waarin ik veel heb gezien want we hebben uitstapjes gemaakt. Meestal zit ik op mijn vaste plekjes ergens aan het water in de zon te lezen maar nu heb ik weer van alles gezien.

Zweden,Tolvsbo,knäckebrötfabriek Skedvi,2015We waren bij een ambachtelijke knäckebrödbakkerij!
Een pas zes maanden draaiend bedrijf waar in een enorm tempo het grote ronde knäckebröt in en uit de houtgestookte ovens werd geschoven. Facinerend om te zien!

Ook zijn we naar Sätergläntan vlakbij Leksand aan het Siljanmeer geweest, een ‘instituut’ in Zweden.

Zweden,Tolvsbo, Sätergläntan, weven,bandjes,2015
Het is een opleiding voor allerlei vormen van kunstnijverheid op het gebied van weven, smeden en houtbewerking. Er zijn korte kursussen maar ook opleidingen van drie of vijf jaar en de studenten komen uit alle delen van de wereld.
In de winkel worden schitterende produkten verkocht. Alles is bijzonder, van de geweven plaids tot het houtsnijwerk en de verfpigmenten die opgelost in lijnolie de prachtigste resultaten geven.

Gisteravond was ik uitgenodigd bij vrienden die hier zo’n veertig km vandaan wonen. Ik reed rond 23.00 uur terug en had een onvergetelijke ervaring.

Zweden,Tolvsbo, onaards mooi,hemel,sprookjesachtigDe bijna volle maan stond voor me en achter me lichtte de zeer heldere hemel op in helderblauw en goud. Natuurlijk weet ik dat het hier niet meer donker wordt maar ik zit hier eigenlijk nooit
’s avonds laat in de auto.

Het licht was sprookjesachtig en bijna onaards, zó mooi. Het voelde of ik los kwam van de grond en door dat prachtige licht zweefde met het gevoel helemaal alleen op de wereld te zijn.
Ik had nog uren door kunnen rijden…

Zweden,Tolvsbo, haardvuur,regenEn vandaag?
Vandaag stortregende het. Ik heb zelden zoveel water uit de lucht zien vallen!
Dus wat deden we? We staken gewoon het haardvuur aan.
Weer eens wat anders in de zomer.

En morgen?
Morgen rij ik weer naar Tjörn, mijn eiland aan de zee.
En daar schijnt de zon.
Dat doet hij daar nu eenmaal bijna altijd…

 

Delen is fijn:

2 Reacties

  1. Wauw je neemt mij steeds mee in jou reiswereld als ik jou verhaal lees. Thanx. Hoop dat de zon snel weer schijnt daar
    Genietse. Groetjes uit het regenachtige Drenthe

  2. Hej Liesbeth,
    Het is heerlijk genieten van jouw stukjes over Zweden. Zoveel herkenning… Ik kan niet wachten tot wij ook weer die kant op gaan. Nog een paar weken werken…..

Geef een reactie

[postlist id="513"]