Omrop Fryslan,timmerfabriek De Vries, Gorredijk,
5

Media, de gemeente en een timmerfabriek

Mijn kabouterhuisje heeft een hele grote tuin. En die tuin grenst aan het terrein van timmerfabriek
De Vries Kozijnen, sinds 1924 een steeds groter wordende fabriek waar op het hoogtepunt ruim 400 mensen werkten. Een begrip in het dorp en in de wijde omgeving! Voor een dorp als Gorredijk van groot belang, zowel voor de werkgelegenheid als voor sociale cohesie.
Als directe buur had ik natuurlijk zo nu en dan last van deze fabriek. Er was lawaai, de afzuigers draaiden vaak ook ’s nachts en vroeger waren de tuinmeubels soms rood van het zaagsel.
Bij overlast was één telefoontje naar de fabriek echter voldoende. We deden ons best goede buren voor elkaar te zijn en dat lukte wonderwel. Het faillisement in januari 2013 kwam dan ook als een schok. Natuurlijk in de eerste plaats voor alle werknemers maar ook voor ons als buren.

De afgelopen twee jaar gebeurde er niets. Wel was ik betrokken bij een groepje dat alternatieve bestemmingen probeerde te zoeken voor het immense terrein (7 hectare!) en de enorme lege hallen. Helaas wilde noch de projectontwikkelaar die de eigenaar was, noch de gemeente hier met ons over van gedachten wisselen zodat de plannen een zachte dood stierven.
En wat genoot ik de afgelopen jaren van de stilte! Het was nog nooit zo stil geweest in mijn tuin en rond mijn huis en ik vond het heerlijk. Die stilte bleek niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk want we hoorden niets over mogelijke plannen voor het terrein en de gebouwen.

Afgelopen week viel opeens het woord sloop. Ik weet niet eens meer waar. En omdat de fabriek voor een groot deel bestaat uit asbest en er bovendien ernstig vervuilde grond is kreeg ik een onbestemd gevoel. Ik besloot de gemeente te bellen en ja, de sloopvergunning bleek afgegeven! Zonder enig bericht in de krant of aan de omwonenden. Geen communicatie, noch door de gemeente, noch door de eigenaar.

Na ruggespraak gehouden te hebben met mijn maatje die de motor was rond het bedenken van alternatieven besloot ik twee dagen geleden die omwonenden van wie we een mailadres hadden te informeren over de nieuwe situatie met de vraag of we met elkaar gesprekpartner van de gemeente/de eigenaar konden worden. Een vergelijkbaar mailtje ging naar de fracties van de politieke partijen en naar de eigenaar van het fabriekscomplex.
Mijn vraag was niets meer of minder om als aanwonende geïnformeerd te worden over de stand van zaken en daarna betrokken te worden bij de opties van een mogelijke herbestemming. Geen acties, geen wantrouwen, geen verwijten maar de vraag om communicatie. En geen acties in de media want dat leek me nog helemaal niet nodig. Eérst met elkaar in gesprek zien te komen!

Zondag gingen de mailtjes uit en vanaf gisteren zit ik onafgebroken aan de telefoon en de computer.
De fracties reageerden, de eigenaar belde me, de gemeente reageert, omwonenden reageren en iedereen moet weer een antwoord. Dat was nog wel te doen.

auto Omr FR klEn vanmorgen belde Omrop Fryslan dat ze graag een life radio interview wilden. Bij het terrein van de fabriek en ze kwamen er aan (http://bit.ly/1vpZUox, niet schrikken van het Fries, het interview is in het Nederlands).
Ze waren nog niet weg toen de kranten uit de regio begonnen te bellen en tegelijkertijd belde ook de voorlichter van de gemeente.

De verschillende media hebben hun eigen tipgevers en informanten zodat iedereen zijn eigen versie van het verhaal lijkt te hebben.
Versies die niet hetzelfde zijn.

En opeens krijg ik het gevoel dat er een deksel van een doos is getrokken die er volgens sommige betrokkenen eigenlijk nog even op had moeten blijven!

In ieder geval is de zaak lekker opgeschud en zijn er toezeggingen gedaan over de communicatie die gaat volgen. Gemeente en eigenaar wijzen hierbij naar elkaar maar begrijpen nu ook dat ‘de gewone burger’ op deze wijze van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Even vroeg ik me af wat ik over mezelf had afgeroepen door het voortouw te nemen maar inmiddels ben ik blij dat ik het heb gedaan. Ik hoop dat alle partijen nu hun verantwoordelijkheid nemen waarbij ze nauwlettend gevolgd zullen worden door de media dus ik hoop er nu maar het beste van.

En tussen de bedrijven door werd er vanmorgen houtjes,3 kuubhoutjes, 3 kuub
ook nog 3 kuub hout gebracht…..

 

Delen is fijn:

5 Reacties

Geef een reactie

[postlist id="513"]