2

#50books vraag 47: Welke boek(en) uit de NRC lijst heb je nog niet gelezen maar ga je zeker binnenkort alsnog lezen (oftewel: waarom maken we onszelf gek met een almaar groeiende lijst van ‘nog te lezen’ boeken)?

Om te beginnen lees ik de NRC niet. Nou was dat geen excuus, want Peter heeft in zijn #50books vraag 47 een link naar het lijstje in de NRC gemaakt. Dus toch maar even gekeken en ik werd er niet blij van. Wat voor lijstje is het eigenlijk? Van de meest gelezen boeken in een bepaalde periode of van de boeken waarvan de NRC graag wil dat ze tot de meest gelezen boeken gaan horen? Kortom, sluikreclame of iets anders?

nrc boeken top-10

 1. Feest van het begin – Joke van Leeuwen
 2. Butcher’s Crossing – John Williams
 3. De boerenoorlog – Martin Bossenbroek
 4. Gedundrukt – Simon Carmiggelt
 5. De hartslag van de aarde – A.L. Snijders
 6. Het puttertje – Donna Tartt
 7. De cirkel – Dave Eggers
 8. Het verhaal van Genji – Murasaki Shikibu
 9. De Bosatlas – Nederland van boven

 Eigenlijk maakt het me niet uit. Ik kijk nooit naar dit soort lijstje want ik heb er niets mee. Natuurlijk lees ik van alles over boeken, de boekenbijlage van de Volkskrant (die lees ik wel), de boekenbijlage van de Leeuwarder Courant (lees ik ook) en alles wat via elektronische nieuwsbrieven in mijn postbus belandt. Rijp en groen, thrillers en literatuur, kinderboeken en chicklets, e-books en boeken van vlees en bloed, wetenschappelijke werken en keukenromans. Er wordt zoveel over boeken geschreven dat je er niet omheen kunt.

Dat heeft voor- en nadelen.
Voordelen omdat je goed op de hoogte blijft van alles wat verschijnt.
Nadelen omdat je door de bomen het boek niet meer ziet.
Bij Bol.com kun je zelfs lijstjes van de vele categorieën vinden:

Top 10 literatuurTop 10 thrillersTop 10 erotiekTop 10 voor hemTop 10 voor haarTop 10 kinderboekenTop 10 kookboekenTop 10 biografieënTop 10 kunst en fotografie 
Top 10 management

Het enige dat ik heb is een verlanglijstje!
Een verlanglijstje van boeken die ik graag zou willen lezen en soms ook graag zou willen hebben. Dat is een lijstje wat er toe doet. Voor mij tenminste.
En de rest? De rest lap ik aan mijn laars!

Delen is fijn:

2 Reacties

 1. Ik heb sterke twijfels bij het opstellen van deze lijst: wat zijn de criteria? Welke recensent had de meeste invloed? Kortom: hoe is deze lijst tot stand gekomen?
  Ik vind het wat arbitrair allemaal

 2. Ik lees wat me voor de voeten komt, soms op aanraden van anderen, soms wat ik in de krant lees. En van mijn favorieten hou ik in de gaten of er iets nieuws op de markt komt. Ik lees ook hele periodes niet en dat kan ik van mezelf niet uitstaan. Smaak, ook op gebied van lezen, is heel perssonlijk.

Geef een reactie

[postlist id="513"]