7

#50books vraag 28 – Wat is jouw vakantielijstje?

#50books is een initiatief waar Peter in 2013 mee begon en nu wordt voortgezet door Hendrik Jan. Het was tevens mijn kennismaking met het fenomeen ‘bloggen’ en wat ben ik blij dat ik daarmee ben begonnen. Niet alleen omdat ik zo geniet van het schrijven en inmiddels ook van het maken van foto’s maar vooral ook omdat ik er zulke geweldige mensen door heb leren kennen!
Toch ben ik halverwege 2015 gestopt omdat het te veel als ‘moeten’ begon te voelen en ik vaker andere blogs begon te schrijven.

Gisteren zag ik de nieuwe #50booksvraag voorbij komen: Wat is jouw vakantielijstje?
Deze vraag triggerde me.
En omdat Hendrik Jan me verzekerde dat er geen sprake is van moeten doe ik weer een keertje mee.

Ooit was het maken van een vakantielijstje een essentieel onderdeel van de vakantie voorpret.
Heel vroeger, toen ik nog afhankelijk was van de bibliotheek, was het wikken en wegen welke boeken uiteindelijk mee mochten in de vakantiekoffer. Ik kon er maximaal vijf lenen en wat was het moeilijk kiezen! Meestal had ik achteraf ook nog het gevoel een verkeerde keus te hebben gemaakt maar dat zal wel verbeelding geweest zijn.

Op een goed moment stopte de bibliotheek voor mij. Ik was zoveel geld kwijt aan boetes wegens te laat inleveren dat ik daar makkelijk een eigen bibliotheek van kon opbouwen en dat gebeurde dus.
Van een veel-lezer werd ik een veel-koper. Er kwamen steeds meer boekenkasten, toen dat niet meer ging boekenplanken en uiteindelijk was mijn kabouterhuisje vol.


Nadat ook de gang, de slaapkamer en de overloop vol met boeken stonden kwamen er planken in het tuinhuis en maakte ik met de timmerman de afspraak dat wat ik hem ook nog zou vragen, hij géén nieuwe boekenplanken meer mocht maken…


Wat een bezit, al die boeken die niet terug hoefden en waaruit ik iedere keer weer kon kiezen.
Stapels nieuwe boeken die lagen te wachten om gelezen te worden – dat waren nog eens tijden!
Als er een vakantie aan zat te komen was ik eindeloos in de weer om te sorteren wat er mee moest.
Als er werd gevlogen gaf dat natuurlijk beperkingen maar meestal ging ik met de auto en stond er een grote krat op de achterbank waar zeker 25 boeken in konden.
De angst om verkeerd te kiezen zat er nog steeds in…

 

En nu is het papieren-boek-tijdperk voor mij gesloten.
Mijn kabouterhuisje en mijn tuinhuis zijn vol en ik koop slechts per grote uitzondering en na heel lang wikken en wegen nog een ‘echt’ boek. Het laatste boek wat ik heb gekocht is het Oorlogsdagboek 1939-1945 van Astrid Lindgren. Prachtig vorm gegeven en met heel veel foto’s en illustraties.

e-reader,Kobo,laptop,lezen,boekenGelukkig is ‘het boek’ niet gesloten maar is het papieren-boek overgegaan in het digitale-boek en wat ben ik daar gelukkig mee!

Geen nieuwe planken en overvolle kasten meer, nooit meer hoeven kiezen en altijd alles bij je, altijd goed leeslicht en altijd een nachtlampje, lezen in bed in de houding waarin je het liefst ligt, geen leesbril nodig maar gewoon de letters een puntje groter en, want daar gaat het om bij deze vraag, geen krat vol boeken meer op de achterbank!

Desondanks stond er vorig jaar onderweg naar Zweden toch nog een klein kratje boeken in de auto want stel dat de e-reader zou crashen – ik zou reddeloos verloren zijn geweest!
Maar sinds ik in het gelukkige bezit ben van twéé e-readers is ook dat probleem de wereld uit.

Ik realiseer me dat ik nog steeds geen antwoord op de vraag over mijn vakantielijstje heb gegeven.
Dat gaat ook niet gebeuren.
Er is geen lijstje.
Ik neem gewoon alles mee.

Mijn laptop waar al die duizenden boeken op staan die ik inmiddels verzameld, gekregen en gekocht heb. Al die detectives, de romans, de literatuur, de  psychologische thrillers – rijp en groen door elkaar.
En die twéé Kobo’s met ieder zeker tweehonderd  boeken.
Want ik kan nog steeds niet kiezen en als ik wel kies blijft dat gevoel zich opdringen dat dat ene boek dat nog thuis ligt tóch mooier geweest zou zijn.

De spanning en de lol van het maken van een vakantieboekenlijstje behoren helaas tot het verleden.
Maar wat ben ik blij met het heden – nooit meer hoeven te kiezen en geen volle achterbank meer!

 

Delen is fijn:

7 Reacties

 1. De E-reader. Ideaal voor op vakantie en in bed. Scheelt nogal wat gewicht en ruimte in de auto/caravan. Onmisbaar is tegenwoordig het tasje met laders voor alle technische snufjes zoals genoemde E-reader, telefoons, tablets, fototoestellen en E-bikes.

  • Ja, zo’n tasje had ik ook. Maar inmiddels zijn gelukkig bijna alle aansluitingen hetzelfde!

 2. Prachtig om te zien dat je nu kunt kiezen om een keer mee te doen met #50books omdat je er zin hebt en niet omdat het moet.
  En de foto’s van al je boekenplanken vind ik ook erg leuk om te zien. Nu vroeg ik me nog wel af of je de timmerman echt nooit meer hebt weten te verleiden om nog een allerlaatste boekenplankje voor je te timmeren. 😉

  • Nee, er is nooit meer een boekenplank bijgekomen! Zou trouwens ook niet weten waar dat nog zou moeten…
   En inmiddels beginnen er hier en daar heel voorzichtig wat lege plekjes te komen omdat ik héél voorzichtig soms wat opruim. In de zin van wegdoe, naar de Free Library of de Kringloop!

 3. Het is weer een schitterend blog-verhaal!
  Wat een genot om te zien, al die kasten en planken, overal, vol met boeken! Maar ook…. wat een genot om een e-reader te hebben, zelf ben ik nog niet in het bezit van zo’n ding. Ik hou het nog bij fysieke boeken die bij mij in dubbele rijen in de kasten staan wegens ruimtegebrek 😉 , maar hij komt er zeker! Alhoewel ik een echt fysiek boek toch wel het liefst heb.
  Wat betreft die vroegere vakantielijstjes: ik heb nooit echt lijstjes gemaakt, ik nam gewoon mee wat ik wilde lezen. 😀

Geef een reactie

[postlist id="513"]