Als ik een probleem heb met mijn computer en bij de computerdokter zeg dat ik echt niks geks heb gedaan is het antwoord altijd ‘een computer doet niets zelf en reageert alleen op wat jij er in stopt’.
Maar dat antwoord op de vraag of computers zelf fictie kunnen schrijven is waarschijnlijk te makkelijk. Zou een computer fictie kunnen schrijven als hij daar een opdracht voor krijgt?
Misschien wel.
Toch zal hij dan eerst alle personen, relaties, feiten, omgevingsfactoren etc. etc. moeten kennen. En die zal iemand toch in moeten brengen. En misschien maakt hij dan een verhaal van al die gegevens. Sterker nog, misschien kan hij wel een heleboel verschillende verhalen maken van dezelfde uitgangspunten. Dus in plaats van dat A en B een relatie krijgen en gaan emigreren kan er ook uitrollen dat A de boze ex is van B en hem chanteert. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Boeiend, heel veel verhalen die uitgaan van dezelfde gegevens. Maar waarom? Iemand zal toch al die gegevens moeten bedenken Ă©n in moeten brengen.
Zou het dan niet net zo werken als het spiekbriefje van vroeger?
Als je eindelijk alles op twee vierkante centimeter had weten te krabbelen zat alles in je hoofd en had je het spiekbriefje helemaal niet meer nodig en maakte je fluitend je examen.
Kortom, een computer kan vast alles, als hij maar een mens heeft om het er in te stoppen!
Gelukkig maar trouwens.
Google is bezig alle boeken te scannen. Dus dan kan de computer op basis van al die teksten zelf nieuwe verhalen gaan generen. In theorie zou hier dan best wel eens een originele tekst uit voort kunnen komen.
Het gaat wel de kant op van Big Brother etc!
ik geloof er niet in, computers kennen geen creativiteit
Wie heeft het over creativiteit? Ik niet!
Dit kan mijn blog zijn, misschien kopieer ik hem wel haha đ
Mag hoor!!