Friesland,dreigend onwer,juni,2016
3

Thuis? Thuis in of uit Zweden? Thuis!

En nu ben ik al weer vier dagen thuis.
Thuis uit Zweden.
Het viel niet mee om hier te landen en dat is iets wat ik eigenlijk niet ken van mezelf.
Het voelde of ik maanden was weggeweest en ik was mijn routine kwijt.
Wist niet meer hoe de tv aan moest, of de gaspitten. En natuurlijk was het leeg zonder poesjes.

Stenaline miDe terugreis verliep uitstekend al was het inschepen op de ferry vervelend. Ik vraag altijd om een plekje in de buurt van de lift. Er komt dan een papier op mijn voorruit met ‘Hiss’ en in dit geval met in het groot het cijfer 11. Hiss is lift en 11 stond voor deck 11 waar mijn hut was.
Niet onbelangrijk want niet iedere lift gaat naar deck 11.

Het was helemaal niet druk dus het verbaasde me dat ik, samen met een Zweeds rolstoelbusje, heel lang moest wachten. Toen ik vroeg waarom kreeg ik te horen dat dat nu eenmaal moest om goed te kunnen laden. Al met al hebben we meer dan een half uur in de brandende zon moeten staan om vervolgens bij een lift uit te komen die niet naar deck 11 ging… Ik redde me wel maar voor de rolstoelgebruiker uit het busje was het heel vervelend!

Avond aan boord miHet was een stralende avond en ik genoot op de bank van de koffiecorner van de zee, de zon, de eilandjes en de mooie lucht.

Er kwam een jong stel bij me zitten waar ik mee in gesprek raakte.
Ze woonden met hun zoontje van zeven in Göteborg en hadden pas een uur van te voren geboekt. Dat is pas avontuur – ze wisten zelfs nog niet waar ze heen zouden gaan!

Ze vroegen waar ik was geweest en schreven onmiddellijk mijn B&B in Tjörn op omdat ze naar iets bij hen in de buurt zochten. En ze deelden met me dat ze in verwachting waren maar dat dat nog geheim was.
Wat bijzonder!

Die gesprekken onderweg, met mensen die je waarschijnlijk nooit meer zal zien, zijn toch de pareltjes die het reizen zo bijzonder maken.
sill muWat waren er deze keer veel pareltjes!

Van Kiel naar Hamburg was het één grote wegopbreking maar alles reed lekker door. Onderweg even ontbeten, mijn vaste tankstop bij de Famila in Leer en in Groningen de potjes haring die in de koelkast moesten en de Zweedse dropjes afgeleverd.

 

En opeens was ik weer thuis en begon het grote leegmaken-van-de-auto-gevolgd-door-de-was.
Dat ging eigenlijk allemaal vanzelf, die routine zit stevig verankerd.

20160615_115356Hier was het koud geweest en getuigde de volgeregende kruiwagen van flinke plensbuien. Dat was ook de reden dat de schilder nog lang niet klaar was terwijl ik dat zo mooi had gepland. En natuurlijk waren er nog geen poezen.
Wel was er de tuin die me alles meeviel gelukkig met dank aan Stefan voor het maaien.
En natuurlijk was er mijn eigen bed.

Maar wat miste ik Zweden.
Wat miste ik het gevoel-niets-te-hoeven.
Wat miste ik de zee, het licht, de zon…

 

Gelukkig was het de volgende dag koud genoeg om een blokje op het kacheltje te leggen want de P’s kwamen thuis! Wat is het toch heerlijk dat hun lieve verzorgers ze altijd thuisbrengen en wat is het fijn om te zien dat ze zonder enige stress uit hun mandjes kwamen, keken waar er wat te eten viel, een rondje door de tuin maakten en net zoals altijd onder de houtkachel kropen. Thuis!


Nu is de week al bijna weer om.
Ik ben nog steeds niet helemaal geland maar er moet van alles gebeuren.
Ik moet naar de fysio. En fietsen. En zwemmen. En een nieuwe simkaart. En wieden. En boodschappen. En vergaderen. En opruimen. En uren met Ziggo doorbrengen. Want zo gaat het thuis.

Er vallen hoosbuien en er dreigen onweersbuien.
De dakgoot stroomde over en de luchten zijn schitterend.
Het houtkacheltje brandt en de P’s doen of ze nooit zijn weggeweest.
Zij wel…

Bij mij zit Zweden nog op mijn netvlies. En in mijn hoofd.
Maar vooral in mijn hart.
Gelukkig mag ik eind augustus wéér…

 

na de bui 16-6En morgen?
Morgen is het droog en komt L me helpen met de tuin!

 

Delen is fijn:

3 Reacties

  1. Ah, kijk nou toch ook in Friesland mooie luchten.
    Jeetje Liesbeth, meteen plankgas. Moet het echt allemaal in een keer?
    In Smaland valt er op dit moment regen.

  2. Je kunt ook thuis nog een week vakantie invoeren. Niets afspreken met anderen en niets met jezelf. Kijken wat er gebeurt. 🙂
    Je foto’s zijn weer geweldig.

  3. Jullie hebben helemaal gelijk maar het overkomt me gewoon! De schilder en Ziggo en al die andere dingen. Zou eigenlijk altijd vakantie moeten hebben als #happypensionada maar het voelt soms zo anders…

Geef een reactie

[postlist id="513"]