2

Zweedse les

De vakantie is om, het werk is weer begonnen en het leven gaat weer gewoon z’n gangetje. De herfst slaat onverbiddelijk toe, het is ’s morgens nog schemerig als ik opsta en ’s avonds is het donker voor je het weet. Niks meer buiten zitten! Geloof dat ik dat nog het moeilijkste vind van het weer aan het werk zijn, dat binnen zitten de hele dag.
Anderzijds heeft het ook weer iets gezelligs, thuiskomen, kacheltje en kaarsjes aan en lekker onderuit met een boek of voor de buis. Heb ’s avonds nog steeds energie en gek genoeg mág ik dan van mezelf onderuit voor de buis. Terwijl ik het mezelf in mindere tijden vaak kwalijk nam als ik nergens toe kwam.

Geen vakantie meer betekent ook weer Zweedse les. Dat doe ik via Skype, een geweldige manier want geen reistijd én privéles! Jorieke is mijn docent en na wat aanloopperikelen mijnerzijds zijn we nu helemaal aan elkaar gewend. Ik heb besloten dat ik voorlopig geen Zweeds hoef te leren spreken maar het goed wil leren verstaan. Merk dat als ik mezelf opleg ook Zweeds te spreken, ik bij voorbaat al dichtsla en absoluut niets meer hoor of begrijp. Terwijl het verstaan zelf heel langzaam beter wordt. Als ik in Zweden op een terrasje zit en naast me mensen waar ik niets mee hoef hoor praten kan ik over het algemeen de essentie begrijpen. Al ligt het er natuurlijk wel aan of het erg vlug of binnensmonds gaat, dan mis ik te veel.

Vanavond heb ik de les van morgen voorbereid. Het boek dat we gebruiken is een Zweeds lesboek met allerlei teksten, liedjes, opdrachten en heel veel informatie over allerlei onderwerpen in en over Zweden. En wat was het leuk om vanavond te merken dat het lezen en verstaan toch wel weer een stuk makkelijker ging dan voor de vakantie!
Ik heb vaak gewanhoopt, maar zou het dan toch ooit gaan lukken?

Delen is fijn:

2 Reacties

Geef een reactie

[postlist id="513"]