ganzen,wielanden,vorst,vaart,Friesland
1

Zon en ganzen

Wat was het tweede kerstdag prachtig weer hier in Friesland!
Ik kwam laat uit bed want laat náár bed op eerste kerstdag en ik had me dus ook absoluut niet ingesteld op deze windstille dag met die prachtige blauwe lucht. Was zelfs helemaal niet van plan deze dag enige actie te ondernemen maar toen het om half twee nog steeds zo’n stralende dag was kon ik het niet laten en moest ik naar buiten. En wat was het mooi!

Het had gevroren en het was nét boven nul. ganzen,vorst,Friesland
Op de sloten lag een echt ijslaagje, delen van de weilanden waren wit en overal zaten ganzen.
En het was doodstil.
Hier en daar een wandelaar maar geen andere fietsers.

Ik wilde eindelijk eens proberen foto’s van de ganzen te maken maar dat viel nog niet mee.
Ondanks dat ze een flink stuk verderop zaten waren ze heel alert en toen ik van mijn fiets stapte zag ik al dat ze me nauwlettend in de gaten hielden.

ganzen,vorst,ijs,FrieslandIk bleef dus rustig staan en alles bedaarde weer wat. Na vijf minuten dacht ik dat ik mijn fototoestel wel voorzichtig uit mijn zak kon halen maar dat bleek een misvatting, ze gingen allemaal tegelijk als één grote wolk op de wieken!

Met heel veel gegak, kabaal en vleugelslagen vlogen ze een rondje over het weiland, kwamen nog een keer terug om een rondje over me heen te vliegen om vervolgens aan de overkant van de vaart in het natuurgebied te landen, ver weg en buiten het bereik van mijn fototoestel.
Wat een indrukwekkend spektakel, die ongelooflijk alerte en wilde vogels!ganzen,wielanden,vorst,vaart,Friesland

Het was een heerlijk fietstochtje, mijn ‘vaste’ rondje van zo’n 25 km langs de vaart, door de weilanden en langs grote en kleine bevroren sloten en slootjes.

Wat is het toch een voorrecht dit onder handbereik te hebben en wat geniet ik ervan dat ik dit weer zonder enig probleem kan.

 

En wanneer zouden de rayonhoofden vergaderen….
vorst,ijs,Friesland,rayonhoofden,slootjes

Delen is fijn:

Eén reactie

Geef een reactie

[postlist id="513"]