2

Zomer, zon, zee

Het lijkt of er geen einde aan deze zomer komt, iedere dag weer stralend weer. Wel is het licht heel anders dan in mei/juni.Toen was het heel helder en fris, nu is het warm en bijna geel met een oranje gloed. Door de eindeloos blauwe lucht is het al om aanwezige zeewater prachtig blauw. Het was dan ook weer een heerlijke dag.

Rond half elf installeerde ik me op mijn lievelingsstrandje in Berga. Het is een vlak rotsplateau met grote keien die precies de juiste hoogte hebben om vanuit mijn stoeltje mijn benen op te leggen dus aan gemak geen gebrek. Toen ik aankwam was er nog niemand. Het waaide een beetje, net genoeg om het niet te warm te krijgen. De golfjes klotsten tegen de stenen en in de kortst mogelijke tijd sliep ik als een blok. Ik vraag me al jaren af hoe het toch komt dat ik overdag maar even mijn ogen dicht hoef te doen om in een bijna bewusteloze slaap te vallen terwijl dat ’s nachts zelden tot nooit lukt en er zelfs vaak een pilletje aan te pas moet komen. Wonderlijk, het zal wel met ontspanning te maken hebben.
Toen ik ruim een uur later wakker werd speelden er kinderen in het water en zaten er wat verder op mensen die bezig waren hun zwemkleding aan te trekken. Dat vond ik een goed plan, dus het water in. Dankzij mijn waterschoenen gaat dat tegenwoordig veel beter dan vroeger, maar nog is het goed oppassen tussen alle gladde stenen waar overal algen en waterplanten op zitten. Het was heerlijk! Drijven in het zoute water met de zon op je gezicht, je gewichtsloos vrij voelen, meedeinen met de golfjes. Om daarna in de zon op te drogen, beetje te lezen en weer een dutje te doen.

Rond drie uur had ik nog een keer gezwommen en besloot ik de ‘dagens’ te gaan eten in het restaurant van de golfclub. De dagens is de dagschotel en zeer betaalbaar. Voor Nederlandse begrippen zelfs spotgoedkoop want je betaalt acht of negen euro. Meestal kun je voor zo’n dagens terecht tussen 11.30 en 14.00 uur, maar omdat golfspelen nu eenmaal tijd kost is het mogelijk tot 16.00 uur te eten. In Zweden is een golfclub absoluut anders dan bij ons. Hier golft iedereen, van jong tot oud. Het restaurant is ook voor niet-golfers en er is geen sprake van een bekakte sfeer.
En oh, wat een goed restaurant is het! Vandaag was er vissoep wat betekent dat je een heel bord vol heerlijke vis krijgt opgeschept om er dan vervolgens zelf wat soep overheen te gieten. Daarnaast is er een zeer uitgebreid saladebuffet, verschillende soorten (knäcke)brood en boter, een andere warme gang en een toetje dat vandaag bestond uit flensjes met lingonjam en (ongezoete) room. Koffie met een koekje toe en net zoveel water, lingon- of appelsap als je wilt. De andere gang heb ik niet eens bekeken, dit was meer dan genoeg!

Na het eten was er nog meer dan genoeg tijd om naar een ander strandje te gaan. Het was nog steeds warm dus ik heb ook daar weer gezwommen. En wat was het grappig een bekende tegen te komen! Een vriendin van Gerda bij wie ik logeer, woont vlakbij het strandje waar ik zat en kwam haar dagelijkse zwemrondje doen.
En morgen? Morgen weer een heel andere dag, dan vier ik de verjaardag van Roswitha uit Tolvsbo!

Delen is fijn:

2 Reacties

Geef een reactie

[postlist id="513"]