1

Weer op Tjörn.

Tjörn is een eiland aan de Westkust van Zweden, zo’n veertig km boven Göteborg. Op een van mijn Zweedse vakanties zocht ik in die buurt een B&B en vond de site van de familie Lekander (www.lekander.nu). Inmiddels ben ik er een vaste gast en is het ook hier ’thuiskomen’, zowel op het eiland zelf als bij Gerda en Mats. Dit jaar was ik hier zelfs een paar dagen in januari toen de al om aanwezige zee met een vliesdun ijslaagje was bedekt, sprookjesachtig om dat te zien deinen op de golven.

Nu is er geen sprake van ijs maar wel van zon en zee. En vandaag ook vooral van veel wind en aanvankelijk ook veel wolken. Ik besloot vanmorgen dan ook een strandje te zoeken waar ik zoveel mogelijk uit de wind kon zitten en dat lukte want zo langzamerhand ken ik de meeste strandjes wel en weet ik hoe ze liggen ten opzichte van de wind. Ook wilde ik in de buurt blijven want vanmiddag was de loppis van de Lion’s open.
Een loppis varieert van een kringloopwinkel tot een achterbak verkoping en alles wat daar tussen zit. Het is heel gebruikelijk dat particulieren een loppis in hun garage hebben, maar het kan ook een vereniging zijn waar de leden om de beurt aanwezig zijn om naast hun zelfgemaakte weefsels, kerstversiering, baksels, jam, speelgoed en tweedehands spullen te verkopen. Hier op Tjörn verzorgen de Lion’s een grote loppis die twee maal per week open is. Ik kocht er o.a. al een prachtig wollen kleed.

Op het strandje zaten tot mijn verbazing twee keurige dames. Ze hadden allebei een klein kussentje om het zitten op de rots wat te verzachten en ze hadden een complete lunch bij zich inclusief kartonnen dienblaadje en papieren koffiebekers.
Ze zaten met hun rug naar de zon en de zee en waren druk in gesprek. Er zijn vaak anderen op het strandje maar dat zijn altijd mensen die komen zwemmen. Ik heb nog nooit twee dames in sjieke kleding op de rotsen zien zitten….

 In de loop van de middag werd het steeds warmer en zonniger en besloot ik toch maar te gaan zwemmen. De temperatuur van het water viel niet tegen, al was het door de golven vast kouder. Het was heerlijk! Ik vind het iedere keer weer een belevenis om helemaal alleen in die zee te zijn, zonder iemand in de buurt.
Na een kwartiertje er weer uit, lekker in de zon opgedroogd, mijn boek uitgelezen en heerlijk liggen slapen. En de loppis? Die heb ik lekker gelaten gelaten voor wat hij is, zaterdag is er weer een dag!

Delen is fijn:

Eén reactie

Geef een reactie

[postlist id="513"]