10

Wéér over een drempel heen!

Nog voor ik naar Zweden vertrok vroeg mijn Zweedse vriendin of ik mee wilde naar de sauna. Uiteraard op z’n Zweeds dus inclusief een duik in zee. Samen met een aantal vriendinnen van haar.
Nu ben ik mijn hele leven nog nooit in de sauna geweest omdat ik helemaal niet van hitte hou en ook niet van het bloot lopen tussen vreemde mensen. Zwemmen vind ik heerlijk, zeker in zee, maar dan moet de watertemperatuur toch wel de 18 graden benaderen. En dat is nu nog lang niet het geval.
Dus ik reageerde dat ik er nog even heel goed over na wilde denken….

Haar reactie was dat ze mijn hand vast zou houden, dat ze heel goed had gekeken of er geen enge trapjes of moeilijke paadjes waren en dat ze allemaal bloot liepen dus wat had ik voor bijzonders dat ik daar moeite mee had?
Vrij steekhoudende argumenten dus.
Daar kwam bij dat ik het heel bijzonder vond dat ik werd uitgenodigd. En dat het ook wel heel spannend is om mee te mogen doen aan deze zeer Zweedse gewoonte dus ik besloot alle hobbels en drempels ‘gewoon’ te nemen.

En vandaag was het dan zo ver.
Een stralende dag met weinig wind en veel zon dus daar zou het niet aan liggen.
Wat een ervaring!

De sauna was een prachtig huisje met een grasdak op een rots boven de zee.
Binnen een grote houtgestookte sauna, buiten een waranda met een diepe trap naar de zee. Alles was nieuw en zag er heel mooi uit dus het feest kon beginnen.

Tot mijn stomme verbazing viel de hitte me mee. Natuurlijk gutste het zweet in stralen van mijn hoofd maar dat doet het ook als ik in de tuin werk. Ik vond het zelfs heel voorzichtig wel lekker terwijl de thermometer toch op 70 graden stond…..
Onontkoombaar brak echter het moment aan om af te koelen.
Af te koelen in de zee die ongeveer 14 graden was.
Eerst voorzichtig de lange trap naar beneden af. Vervolgens de laatste drie treden die al onder water en heel glibberig waren. Koud dus, héél koud!
En na een paar minuten héél lekker, wel het laatste wat ik had kunnen denken.

Al met al ben ik drie keer het rondje gemaakt en heb ik van iedere minuut genoten!
We eindigden bij een van de vriendinnen die vlakbij een klein huisje aan de haven heeft waar een heerlijke lunch klaarstond. Met z’n allen op de steiger met lekkere broodjes, water en witte wijn en koffie met taart.

Wat een geweldige dag, wat een heerlijk land en wat fantastisch dat ik dit mee mocht maken.
Voor mij een enorme drempel waar ik dankzij deze uitnodiging over heen heb kunnen klimmen met als resultaat dat ik hier zoveel mogelijk ga zwemmen en thuis zeker een vaste sauna klant ga worden.

Het enige minpuntje was mijn Zweeds, want de verhalen van acht Zweedse vriendinnen volgen is echt nog een brug te ver!

Delen is fijn:

10 Reacties

  1. Wooooooow, dat is nog eens een obstakel overwinnennemen en dan met zulke ervaringen terugkomen, geweldig.
    En met dat Zweeds komt het vast ook nog wel goed.
    Voor nu heel lekker slapen, gaat bij mij altijd als een speer na saunaën.

  2. Wow wat gaaf dat je het gedaan hebt en wat een lieve vriendin! Ik ben een echte sauna fan,mijn mooiste ervaring vorig jaar zomer in Zweden in de kleinste sauna ooit, mannen met biertje, vrouwen, kids, wat leuk!! En daarna inderdaad de zee in in dat Prachtige Zweden. Kan geen wellness center in Ned. tegen op:-))

Geef een reactie

[postlist id="513"]