Zweden,goud,luchten,regen,onweer
9

Weer in Zweden

Ik ben weer thuis in mijn ‘andere land’ en wat had ik een wonderschone reis!
Eerst afgelopen zondag door Duitsland met hoegenaamd geen files. Toen probleemloos met de ferry naar Göteborg en van daar via de kleinere wegen naar Tolvsbo in Dalarna.
En wat was het mooi onderweg. Ik heb werkelijk alle soorten weer gehad die er maar bestaan behalve sneeuw. onderweg onweer

Het begon heel bemoedigend met een blauwe lucht en een stralende zon. Na een uurtje zag ik in de verte aan de ene kant van de weg een enorme pikzwarte streep hangen en aan de andere kant gewoon blauw met zon. De zwarte streep werd een zwarte bui die maakte dat de weg blank stond. Maar omdat er hier nauwelijks een vlak stuk weg te vinden loopt het water erg snel weg.

IMG_0498Mijn eerste stop was Sjötorp aan het Götakanaal. Eigenlijk stop ik daar altijd. Het is er prachtig, er zijn goede sanitaire mogelijkheden en er is een heerlijk ijszaakje. Helaas, het seizoen is over dus dat was dicht zoals alles inmiddels dicht is. En voor het eerst sinds jaren heb ik weer een stukje gewandeld! Geen groot stuk maar toch! Ik genoot ervan en wat was het er mooi. Mooi, stil en sprookjesachtig.

Zweden lijkt deze dagen wel van goud, alles is of wordt goudgeel.
Er zijn grote gouden graanvelden al wordt er nu hard geoogst.
Maar ook de varens in de bermen beginnen geel-goud te kleuren.
Het blad van de overal aanwezige lelietjes-van-dalen is van goud.
De berken beginnen geel te kleuren.
En overal langs de oevers staat het gouden riet.
In combinatie met de felle zon is het allemaal goud wat er blinkt!

Opeens zat ik midden in een onweersbui! IMG_0487
Met de bijbehorende stortbuien.
En net zo snel als hij op kwam zetten was hij ook weer voorbij en veroorzaakte de zon overal regenbogen!
Helaas niet te fotograferen vanuit de auto en stoppen lukt zelden op die smalle wegen.

Het laatste stuk naar Tolvsbo gaat over flinke en soms steile ‘bergen’. Geen echte bergen natuurlijk maar toch wel zulke hoogteverschillen dat je oren ervan gaan knappen. Wat vind ik het geweldig om heel hard naar beneden te rijden om met de vaart die ik dan heb weer naar boven te zoeven. Vooral als ik helemaal alleen op de weg ben (en dat gebeurt veel in dit grote dunbevolkte land) geeft me dat een gevoel van intense vrijheid! En dan maar hopen dat er niet toevallig een eland oversteekt…

Rond vier uur was ik er bijna. En voordat ik naar Tolvsbo ga stop ik altijd eerst bij een van mijn lievelingsplekjes. Tunkarlsbo, een klein dorpje langs een immens groot meer.
IMG_0519
Ik installeerde me compleet in korte broek met mijn stoeltje, ereader en alle andere noodzakelijke dingen in de stralende zon.
En ik zat nog niet of ik voelde een druppel. Geen idee waar die vandaan kwam want er was geen wolk te zien. Er kwamen meer druppels maar de zon trok zich daar niets van aan en bleef volop schijnen, een wonderlijke gewaarwording.

Tot ik achter me keek en een zéér plaatselijke maar ook zéér zwarte wolk langzaam aan zag komen schuiven. Snel naar de auto voor de parapluen dat bleek afdoende.

Wat zal het een gek gezicht zijn geweest om mij daar in die korte maar hevige bui te zien zitten.
Laat ze maar denken – ik heb genoten!

 

Delen is fijn:

9 Reacties

  1. Fantastisch! Daar zou ik wel een foto van willen, jij in je korte broek in de stortregen onder een plu en dan met de zon op te achtergrond. Ik had er geen idee van dat het in Zweden nog zo warm kon zijn in deze tijd van het jaar. Leuk om je te volgen.

Geef een reactie

[postlist id="513"]