2

Een prachtige tocht

Gisteren vertrok ik van het eiland om naar Tolvsbo  te gaan. OImdat ik niet de snelste maar de mooiste weg neem is het ongeveer 500 km. rijden.
Tolvsbo ligt in Dalarna, de provincie die ‘het meest Zweeds’ wordt genoemd. Hier vind je alles waar Zweden om bekend staat, van de eeuwig zingende bossen tot de duizend meren en van de Dalahästen (de Zweedse houten paardjes) tot de beroemde schilder Carl Larsson en zijn vrouw Karin die haar tijd ver vooruit was.

Naar haar ontwerpen komen de mensen van IKEA nog steeds kijken!
En wat was het een schitterende rit! Eigenlijk ben ik altijd twee weken eerder in Zweden en dat in combinatie met het feit dat het voorjaar hier bijna vier weken eerder losbarstte dan normaal maakt dat dit Zweden totaal nieuw voor me is.
Ik was gewend een tapijt van witte bosanemoontjes te zien onder bomen die heel voorzichtig groen werden. Maar nu bloeien de lelietjes-van-dalen, de wilde ooievaarsbekken en zie ik eindelijk de grote velden en bermen vol bloeiende lupinen! En ook de meidoorns, de seringen, de rodondendrons – kortom alles staat in bloei. De fruitbomen zijn zelfs al uitgebloeid!
Al die bloemen, de rode huizen, de zilveren rivieren, de blauwe lucht en de gouden zon maakten de tocht tot een onvergetelijke belevenis.
Daar kwam bij dat het heel stil was onderweg. Dat gold niet voor het eerste stuk want het leek wel ‘husbildag’! Alle campers, caravans en bootjes bleken uit de winterberging naar buiten te komen.
Maar na 200 km was dat over en had ik de weg voornamelijk voor mij alleen. Een weg vol forse pieken en dalen en wat is het kicken om daar zingend in je eentje heel hard af te rijden om te zien dat de wereld aan je voeten ligt!

Vlak voor Tolvsbo ligt een van mijn lievelingsplekjes. Een klein dorpje dat langs de oever van een groot meer ligt met een steiger waar ik vaak in de zon zit. Naast de steiger is het gemeenschapshuis en wordt er gejeudebould. En soms krijg ik daar een kopje koffie aangeboden! Met natuurlijk altijd een tweede kopje, want zo gaat dat in Zweden. Altijd een tweede kopje.
En ernaast staat de Midsommarstang te wachten op Midzomer om opnieuw versierd te worden met verse berkentakken en bloemen.

Ook hier is het thuiskomen, echt thuiskomen!
Mijn ‘eigen’ kamer stond klaar en ik was nog niet binnen of ik kreeg al een heerlijk voorgerechtje onder mijn neus geduwd dat speciaal voor me was bewaard ‘want dat vindt Liesbeth zo lekker….’.

En vandaag?
Vandaag is het bewolkt, koud, waait het hard en valt er soms een druppel regen! Allemaal precies volgens de voorspelling.
Dus nog geen foto’s van de lupinen maar gezellig bijpraten in de keuken van het restaurant waar de dagens/de lunch wordt klaargemaakt.

En morgen?
Morgen schijnt de zon weer!

Delen is fijn:

2 Reacties

Geef een reactie

[postlist id="513"]