Ulesprong,Friesland,fietsen,zon
0

Beetje Zweden maar dan in Friesland

Wat is het wonderlijk weer deze dagen. Vorige week de tropische temperatuur van 36.7C, gisteravond slechts 8.2C en vannacht zelfs tegen de nachtvorst aan. Het scheelde niet veel of ik had gisteravond de houtkachel aangemaakt maar ik vond dat dat niet kon. Achteraf een domme beslissing want ik heb het de hele avond in fleece dekens gewikkeld koud zitten te hebben!

Vandaag was het echter prachtig weer. Beetje wolken, beetje zon, beetje wind. Dus op de fiets naar de Kaasboerderij met het plan onderweg koffie te gaan drinken in de dit voorjaar ontdekte Theetuin Tijnje. Helaas, daar bleek niemand te zijn.

Ulesprong,Friesland,fietsen,zonMet de kaas in mijn fietstas bedacht ik me opeens dat ik dit jaar nog niet naar de Ulesprong ben geweest. De Ulesprong is een piepklein Fries dorpje met een geweldig café dat al heel lang wordt gedreven door Frieda. Het ligt op een kruising van drie vaarwaters aan een doodlopende weg. Frieda is een bijzondere vrouw, er werd al eens een documentaire over haar gemaakt door Omrop Frysland. Ze schildert, heeft een winkeltje, een moestuin, koeien, een enorm terrein met een kleine camping en ze bestiert haar café precies zoals het haar uitkomt. Met zelfgebakken appeltaart in de zomer en erwtensoep in de winter.

Voor mij is het een van de mooiste plekjes van Friesland. Op de bank met uitzicht op de drie vaarwaters kan ik eindeloos over het water kijken. Het is er rustig en Frieda waakt over je zodat je met rust wordt gelaten als ze merkt dat je dat wilt. Als iemand in de buurt wil komen zitten zegt ze rustig “deze mevrouw wil lezen en niet praten”. Ik kan er dus eindeloos zitten lezen en het voelt een heel klein beetje als aan mijn strandje in Zweden – het blauwe water, de blauwe lucht, de zon, de wolken, de rust en de vrijheid.

Heel raar dat het dit jaar nog niet bij me op was gekomen er heen te fietsen!
En wat was het mooi onderweg. Overal werd gemaaid, geschud en gehooid. De zwaluwen vlogen af en aan, op de paaltjes langs het fietspad zat soms een roofvogel, zwanen, eenden en ganzen zwommen rond met hun jongen en ik genoot. De nieuwe fiets maakte het nóg fijner, wat is dat een goede beslissing geweest!
De Ulesprong zit weer in mijn systeem, ik zal er nog regelmatig heen fietsen deze zomer!

En morgen?
Morgen wacht de tuin want het is niet iedere dag vakantie.
Zelfs niet voor een pensionada…

Ulesprong,Friesland,fietsen,zonUlesprong,Friesland,fietsen,zon

Delen is fijn:

Geef een reactie

[postlist id="513"]