5

Afscheid nemen

Ik heb het gevoel dat ik maanden ben weggeweest.
Eerst Noorwegen, dat ongelooflijk indrukwekkende land. Wat een indrukken, wat een avonturen!
En daarna Zweden wat deze keer beperkt bleef tot mijn eigen eiland Tjörn waar ik ongelooflijk heb genoten van de strandjes, de zon, de zee, het licht en de schitterende luchten.

Met de adressen waar ik logeerde heb ik het ontzettend getroffen.
Het B&B in Ål zat in de oude SpareBank, gebouwd in 1897 en in 1931 afgebrand. In 1962 verhuisde de spaarbank en werd het gebouw een woonhuis dat in 2011 werd omgetoverd tot een sfeervol B&B.
De kluis van de bank is nu de wijnkelder inclusief de veertig cm dikke kluisdeur!
Noorwegen, Ål,B&B,Ål Pensjonaat,2015  Noorwegen, Ål,B&B,Ål Pensjonaat,2015  Noorwegen, Ål,B&B,Ål Pensjonaat,2015  Noorwegen, Ål,B&B,Ål Pensjonaat,2015

 

Mijn B&B iop Tjörn is heel vertrouwd, ik kom al sinds 2007 bij Lekander en het voelt als thuis. Toch was het deze keer anders, want in plaats van mijn ‘eigen’ kamer had ik twee weken lang de beschikking over een riant appartement! Ik genoot vooral van de keuken waar ik héél veel cantharellen heb klaargemaakt en van de grote tafel. En natuurlijk ook van de houtkachel in de grote ontbijtzaal!
Zweden,Tjörn,B&B Lekander,Tyfta,2015  Zweden,Tjörn,B&B Lekander,Tyfta,2015  Zweden,Tjörn,B&B Lekander,Tyfta,2015  Zweden,Tjörn,B&B Lekander,Tyfta,2015
En weer had ik hier twee weken met bijna iedere dag prachtig weer. Wat heb ik intens genoten van mijn lievelingsstrandje Berga waar je alleen kan zitten als het nauwelijks waait of de wind uit het Noorden komt. En laat dat nu tien dagen het geval geweest zijn!
Ik hou zo van dit strandje omdat het er zo licht is. En omdat je altijd de zee hoort. Altijd.

De luchten en het licht waren deze weken onaards mooi. Misschien door de al wat lager staande zon? Of door de wolken die vaak boven de vaste wal hangen, een paar kilometer verder?
Het licht doet me denken aan het licht van de schilderijen van Turner en van Rembrandt. Ik heb het ook geprobeerd het vast te leggen, denk dat ik wel honderd luchten heb gefotografeerd…
Zweden,Tjörn,Berga,strandje,zee,licht,lucht,2015  Zweden,Tjörn,Berga,strandje,zee,licht,lucht,2015  Zweden,Tjörn,Berga,strandje,zee,licht,lucht,2015  Zweden,Berga,strandje,zee,licht,lucht,2015,Tjörn

En soms gebeuren er wondelijke dingen, op het magische af. De zwaluwen die nestelen op mijn strandje en in juni over mijn hoofd scheerden met snavels vol mugjes waren allang vertrokken toen ik aankwam.
Maar twee dagen geleden leek het wel of ze me nog even goeiendag kwamen zeggen: opeens was er een wolk van zeker dertig zwaluwen die over m’n hoofd, langs mijn stoeltje en vlak voor me over de zee vloog. Wel een uur lang.
En allemaal tegelijk waren ze opeens verdwenen, op weg naar het verre Zuiden.
Afscheid genomen.

 

Vandaag was het dus mijn laatste dag. En of het zo moest zijn sloeg het weer om – zwaar bewolkt, het is opeens herfst! Langzaam maar zeker verschijnen de herfstkleuren, al staat op Sundsby de moestuin er nog prachtig bij. Wat is het toch altijd leuk om daar van de koffie met chocoladetaart te genieten. Helemaal als je als ‘stamgast’ wordt ontvangen en alles ‘van het huis’ krijgt!
moestuin Sundsby 3 kl  moestuin Sundsby 4 kl  moestuin Sundsby 1 kl  moestuin Sundsby 5 kl

 

Vanuit mijn appartement kijk ik uit op zonnebloemen en haver. De haver is twee dagen geleden gemaaid, op een klein stukje na dat mag blijven staan voor de elanden. En de cantharellen groeien in het bos achter het erf.
Zweden,Tjörn,uitzicht,Lekander,zomer,2015,zonnebloemen,haver  Zweden,Tjörn,Lekander,zonnebloemen  Zweden,lingon,cantharellen,2015

 

Morgen rij ik naar de ferry in Göteborg en overmorgen van Kiel naar huis.
Prachtige ervaringen en herinneringen rijker.
Het voelt goed om weer naar huis te gaan.
Naar mijn tuin, mijn houtkachel en vooral naar mijn poesjes want die heb ik echt gemist!

En volgend jaar?
Volgend jaar mag ik weer!

 

Delen is fijn:

5 Reacties

  1. Ik wens je een behouden thuiskomst… Ik heb genoten van je foto’s en verhalen. Geniet maar lekker na, het lukt mij ook nog steeds; Even ogen dichtdoen en je bent erweer. Dank voor het meereizen!

  2. Zo herkenbaar, jouw verhalen over Västkusten (Bästkusten). Ons huisje ligt 5 km ten oosten van Stenungsund en Sundsby Säteri is ook één van onze favoriete plekjes.

Geef een reactie

[postlist id="513"]