9

Weer in Zweden!

Wat had ik nog een prachtige dag op Møn.

’s Ochtends reed ik tussen de ‘rokende’ akkers door – ik heb zoiets nog nooit eerder gezien. Het was geen damp maar het leek echt rook die van de velden af kwam.
De koolzaadvelden gloeiden als goud in de zon, de witte kerkjes staken prachtig af tegen de blauwe lucht en op het kiezelstrandje was het vrijwel windstil en vond ik de kogelronde kiezel waar ik al een tijd naar zocht!

 

Ik ging naar Nyord, een eilandje (met een brug) aan de Noordkant van Møn wat me erg deed denken aan het landschap met de kreken en slikken in Zeeuws Vlaanderen. Er was een pittoresk dorpje waar geen auto’s mochten komen. Helaas werden er net 60 bustoeristen losgelaten waardoor het er niet zo stil meer was…

Ook bezocht ik het kerkje van Fanefjord, beroemd om zijn eeuwenoude schitterende fresco’s. Het verbaast me enorm dat alle kerkjes hier gewoon open zijn. Zelfs dit bijzondere en kwetsbare kerkje is zo maar toegankelijk. Ik was er helemaal alleen en heb met grote verbazing naar de taferelen om me heen gekeken – het hele bijbelverhaal, compleet met de hel waar de zondaren in de vlammen verdwenen.


Toen de zon echt doorbrak genoot ik op mijn strandje en de volgende ochtend nam ik afscheid van Susanne, de eigenaar van Tiendegaarden. Ik kom zeker terug, het is een geweldige B&B!

 

 

Het was schitterend weer toen ik Møn verliet, voor het eerst plezier van de airco!
Omdat alles zo vlot ging besloot ik na Kopenhagen de snelweg te verlaten en de Strandweg te nemen. Het stormde flink en die weg ligt echt áán de zee.

Het was bijzonder om zo dicht langs het water te kunnen rijden met rechts beukende golven en links enorme villa’s. Het leken soms wel kastelen – een zeer welvarend stukje Denemarken dus. Stoppen kon nauwelijks, de weg was razend druk en er mocht nergens geparkeerd maar desondanks was het een spectaculair stukje.

De ferry van Helsingør naar Helsingborg ging ook vlot, al was de helling om het schip op te rijden zó steil dat me dat zonder aanloop niet lukte. Kreeg het er Spaans benauwd van! Maar toen iedereen voor me weg was (met een flinke file achter me) en ik dus een dot gas kon geven ging het prima.

Alles zat mee en ik had me net bedacht dat ik keurig voor de spits bij Göteborg zou arriveren maar niets was minder waar. Al zeker vijftien km onder Göteborg stond alles stil. Gewoon stil. En het duurde eindeloos voor Göteborg in zicht kwam. Inmiddels zat daar ook alles dicht want ja, vrijdag en de Zweden beginnen vroeg aan hun weekend. Al met al heb ik zeker veertig km file gereden en net toen ik dacht dat ik alles had gehad zat ik vijf km vóór Tjörn in de file voor de Tjörnbrug!

Maar wat was het heerlijk weer op ‘mijn’ eiland te zijn waar mijn appartement al weer voor me klaarstond en ik samen met Gerda genoot van de zon op het terras. Het was wonderlijk me te realiseren dat het ‘gewoon’ was om over het eiland te rijden. Dat het voelde of ik hier een paar dagen geleden nog was. En eigenlijk is dat ook zo want Tjörn zit altijd in mijn hoofd. Altijd.

 

En nu ben ik hier al weer twee dagen.
Het weer is niet geweldig, gisteren regende het en het is erg koud.

Ik maakte een ommetje, deed mijn boodschappen bij de grote ICA en las een boek uit – heerlijk rustig.
Vandaag was het zwaar bewolkt maar droog dus besloot ik toch naar Berga, mijn lievelingsstrandje, te gaan waar ik natuurlijk helemaal alleen was.

De zon deed een poging door de wolken te komen maar dat mislukte, het waaide en ik zat met al mijn truien en mijn donzen bodywarmer aan te genieten.
De pruimenboomgaard stond in bloei maar de katjes zijn nog grotendeels kaal net als veel bomen. Er moet nog veel gebeuren!

 

 

 

En hier?
Hier is de rust weergekeerd want dit weekend logeerden hier zo’n vijftien quiltende vrouwen.
Allemaal met een eigen naaimachine!
En met héél veel lapjes…

 

Delen is fijn:

9 Reacties

 1. Weer leuk om je dagboek te lezen, want dat is het bijna! 😀
  Wat een mooie fresco’s in dat kerkje, bijzonder!
  Jammer dat het weer niet helemaal meezit en dat het frisjes is, hopelijk verandert dat gauw voor je!

 2. Hej Liesbet, logeer je op Tjörn bij Lekanders bär och boende? Daar waren wij in de lente van 2014 ook. Mooie B&B en fijne gastvrouw op een prachtig eiland. Ik hoop er ooit nog terug te komen.

  • Ja, ik kom hier nu tien jaar en vaak een paar keer per zomer – het voelt als thuiskomen!

 3. Geweldig leuke foto van jezelf ingepakt genietend op je strandje.
  Waar ik nog benieuwd naar ben is wat je gaat doen met je kogelronde kiezel en waarom je daar naar op zoek was.

  • Møn staat bekend om zijn fossielen en prachtige stenen. In de B&B lagen overal schalen met de meest prachtig gevormde stenen van verschillende steensoorten waaronder kogelronde granieten kiezels. Die had ik nog nooit gezien. En omdat ik altijd met stenen in mijn zak (en in mijn auto) rondloop ben ik op zoek gegaan. Vond hem toen ik wegging!

 4. Wat heerlijk zoals je weer geniet van je reis en Tjörn! Het was ook mijn favoriete plekje en ik was er heel graag gaan wonen tot we hier in de Höga kusten het huis én het plekje van onze dromen vonden en hier nu bijna 3maanden wonen. Tjörn houdt een plekje in mijn hart en op de agenda voor vakantie. Nog heel veel plezier gewenst.

 5. goeiemorgen Liesbeth, ik vroeg mij af, is dit appartement in Zweden van jou zelf ? zodat je je daar echt helemaal thuis kunt voelen, of heb je een heerlijk plekje gevonden waar je elk jaar terecht kunt ? zelf een huis in Varmland, soms voelt het echt als wonen daar (wat ik overigens op een boerderij 2 jaar lang heb gedaan) en mis ik het op vakantie ” gevoel een beetje ! Ga dan in Zweden op vakantie hahaha……. leuk weer jouw blog !!!

 6. Gezellig blog weer. Rolstenen zoeken, zo’n leuke bezigheid.
  Ik heb in de loop der jaren een aardige verzameling bij elkaar gesprokkeld.

Geef een reactie

[postlist id="513"]