verjaardagsdiner
7

Verjaardagen: feest met familie én vrienden!

Feesten – vanaf mijn onvergetelijke Kerst leek het wel of er geen einde kwam aan de feesten.
Mijn Chinese meiden vormden daar een belangrijk onderdeel van.

Eerst vierden ze kerst bij mij (want dat doen ze thuis niet en vader moet werken) met heel veel lieve cadeautjes die ze voor me hadden uitgezocht zoals een grote paddenstoel met een uil en raampjes en een deurtje met een lichtje er in: ‘dat is jouw kabouterhuisje, daar brandt altijd licht en de deur is altijd open.’ De tranen sprongen in mijn ogen want wat mooi dat ze het zo voelen.

Twee dagen later werd Middelste 16, aten we oliebollen met Oudjaar, vierden ze hier mijn verjaardag gevolgd door Oudste die 17 werd.
En daar tussen in nodigden ze me uit voor de viering van het Chinees Nieuwjaar en aten we met z’n vieren heerlijk ‘echt Chinees eten zoals mama het maakte’ in een wereldrestaurant. Wat hebben ze genoten, wat zorgden ze goed voor me en wat genoot ik van hun blijheid!

Wat we ook samen doen is iedere week naar “Wie is de Mol” kijken want dat is in China! Het is goed voor hun Nederlands en natuurlijk moest ik ze eerst even het spelletje uitleggen maar na één aflevering begrijpen ze alles veel beter dan ik. Met hun aangeboren achterdocht en ervaring in spelletjes zien ze alles en bovendien lezen ze Chinees dus ik weet inmiddels wie de mol is!

 

Kortom, veel feesten met de meiden.
Maar dit jaar was ook mijn eigen verjaardag heel bijzonder!

Voor het eerst vierde ik deze bij mijn oudste zusje thuis samen met mijn nieuwe familie (die allang niet meer nieuw voelt) en mijn oudste en beste vrienden. Het was al een tijd mijn grote wens om iedereen met elkaar kennis te laten maken maar met een broer die op wereldreis was en mijn beste maatje die vier maanden van het jaar ergens aan het zeilen is viel dat niet mee.

Maar met mijn verjaardag was iedereen er en wilden ze ook eindelijk wel eens ‘die anderen’ waar ze al zoveel over hadden gehoord ontmoeten. En wat was het fijn dat dat bij N&M mocht! Want in het centrum van het land, een prachtig groot huis en N heeft koken en lekkere dingen maken voor veel mensen als hobby!

We begonnen met taart en champagne, er waren toespraken en iedereen praatte met iedereen!
Er werd kennis gemaakt zo van ‘oooh, ben jij nou…!’ en we aten de heerlijkste gerechten. Behalve twee soorten soep waren er kleine pannetjes stoofvlees, een ter plekke gerookte zalm met dank aan M en tot slot fantastische toetjes. Alles even feestelijk en lekker.

 

Maar het allermooiste waren de gesprekken.
Natuurlijk was de bindende factor ons bijzondere verhaal dat iedereen op zijn of haar eigen manier had meegemaakt.

Mijn vrienden die mijn geschiedenis al meer dan 35 jaar met me deelden, er altijd voor me waren in soms heel zware tijden maar ook als eersten de intense vreugde over de komst van mijn broer en zusjes met me vierden.

Mijn familie met wie ik me inmiddels intens verbonden voel in de wetenschap dat het ‘onvoorwaardelijk en voor altijd’ is.
Een belangrijker gevoel kunnen ze me niet geven.

En wat was het mooi dat dit allemaal gedeeld en besproken kon worden.
Dat iedereen probeerde te zeggen hoe dat voor hem of haar was, in het verleden en nu.

Lastige en pijnlijke dingen over het geheim dat een groot deel van mijn leven heeft beïnvloed.
Het geheim dat mijn broer en zusjes pas sinds ruim een jaar hoorden.
Het geheim dat nu geen geheim meer is maar wat niet in een blog is te vatten.

 

Toen ik de volgende dag iedereen even belde om te bedanken en te vragen hoe ze het hadden gevonden zei vriendin A “ik was diep onder de indruk van de manier waarop er werd gepraat over zulke moeilijke onderwerpen. Vaak lukt dat niet eens in gezinnen die al veertig jaar samen zijn en bij jullie gebeurt het binnen één jaar.”
Wat een prachtige konklusie!

Wat een jaar!
Want wie krijgt er nu in een jaar een broer, twee zusjes, een schoonzusje, een zwager, drie neven en een nichtje en drie Chinese pleegdochters met alles wat daarbij hoort?

 

En nu op naar het voorjaar!

 

 

 

 

Delen is fijn:

7 Reacties

  1. Wat een genot om te lezen Liesbeth!
    Dat jullie als familie nog maar heel lang van en met elkaar mogen genieten, hetzelfde wens ik ook met je bonus familie uit China!
    Lieve groet,
    Henny

  2. Het is een feest om jouw blog te lezen. Ik wens je nog veel feesten toe met al je nieuw gevonden en je ouwe trouwen dierbaren om je heen.

Geef een reactie

[postlist id="513"]