Zweden,Tolvsbo,Tunkarlsbo,meer,zon,warm,mei,2016
5

Van Gamleby naar Tolvsbo – de Zweedse Zomer is begonnen!

Zelfs het vertrek uit Gamleby afgelopen zondag was bizar!
De Landlord zat keurig op me te wachten maar vroeg mij hoeveel ik moest betalen. Weer allemaal in het Zweeds dus. Gelukkig had hij de mail waarin dat was afgesproken erbij. Maar het bedrag moest met zes (nachten) worden vermenigvuldigd en dat liet hij mij doen. Niet mijn meest sterke kant zodat ik uitkwam op twee nullen te veel! En vervolgens deed mijn pinpas het niet…
Paniek bij de Landlord maar mijn creditcard bood uitkomst zodat alles uiteindelijk toch goed kwam!

Helaas was het somber, regenachtig en aanvankelijk erg druk op de weg want Morsdag – moederdag.
Ik geloof dat iedere Zweed dan met zijn of haar (groot)moeder ergens gaat eten en dus onderweg is. Gelukkig veranderde dat toen ik van de autoweg af kon. Opeens waren daar weer de vertrouwde lege wegen!


Zweden,Skultuna,rivier,mei,2016Ik reed via Skultuna omdat ik graag naar de oude Messing Fabrik (uit 1650) wilde. Ze hebben de meest prachtige dingen in de outlet (Ittala, koper, etc.) en er is een leuk café aan de rivier. Heb er rustig rondgekeken, een mooi Fiskarsschaartje gekocht met 50% korting, koffie gedronken, iets gegeten en een rondje gewandeld.

De laatste twee uur ging door bekend gebied.
Het is iedere keer weer bijzonder om de verschillen in de natuur te zien. In Gamleby bloeiden de lupinen al en legden de uitgebloeide paardenbloemen een zilveren glans over de weilanden. Hier bloeien die paardenbloemen en het fluitekruid net volop!
En laat nu toch heel voorzichtig de zon doorbreken!

Ook Tolvsbo is thuiskomen.

Zweden,Tolvsbo,uitzicht,zon,mei,2016Mijn ‘eigen’ kamer met het vertrouwde prachtige uitzicht, de gebouwen waar altijd weer van alles aan veranderd en vernieuwd is en natuurlijk de mensen! Het is en blijft bijzonder om zulke plekken te mogen hebben in ‘mijn andere land’.

Het is ook bijzonder dat het niet meer donker wordt. Een beetje schemering maar meer is het niet. De zon gaat onder achter het meer waar ik op uitkijk en iedere avond is dat weer een feest!

Vanaf dat ik hier het erf opreed is de zon gaan schijnen en werd het opeens 25′ dus naar het water! Weer zo’n lievelingsplekje dat ik hier in de loop der jaren tot ‘mijn plek’ heb geannexeerd: de grote steiger in Tunkarlsbo, een dorpje zo’n tien km verderop aan een enorm langgerekt meer.
Ook daar voelt het als thuis en de mensen uit de buurt kennen me inmiddels.


krukje miDus heb ik de afgelopen dagen lezend, dommelend, genietend en weer lezend doorgebracht. Voor het eerst sinds misschien wel een half jaar lukt het weer om in een boek te verzinken en het in één adem uit te lezen. Heerlijk en wat hoop ik dat dat zo blijft!
En wat is mijn voetenbankje van € 2,99 bij de Action een fantastisch hulpmiddel daarbij…

Wat nog wel een bron van onrust bleef was mijn mobiel.
Ook met een Zweedse simkaart bleek er geen verbinding met een provider gemaakt te kunnen worden. Het moet dus aan de instellingen van de Samsung S5Neo liggen. Ziggo heeft enorm zijn best gedaan me te helpen maar helaas is het op dit moment niet op te lossen. Dus wat ben ik blij met de hulp van mijn vrienden hier van wie ik voor noodgevallen een mobiel mag lenen waarin de al aangeschafte Zweedse kaart het wel doet!

Ik merk hoe het me de afgelopen tien dagen met mijn lange tochten over eenzame lege wegen heeft dwarsgezeten. Ik ben nooit bang maar nu veroorzaakte het meer spanning dan ik wilde toegeven. Spanning die ik krampachtig bij me weg heb geprobeerd te houden omdat ik er niets aan kon doen.
En nu dat niet meer hoeft merk ik hoe het me onbewust heeft beziggehouden – vannacht kwam de terugslag en deed ik de hele nacht geen oog dicht!


Gisteren werd het in de loop van de dag druk op mijn steiger. Naast de steiger is een trailerhellinkje en de ene Zweed na de ander kwam zijn bootje te water laten. Opeens varen er weer overal bootjes en zet iedereen de stoelen buiten op de vele steigertjes.
De Zweedse Zomer is ook hier begonnen!

steiger avond mi

 

En morgen?
Morgen gaat er gezwommen worden in het meer!

 

 

 

 

Delen is fijn:

5 Reacties

  1. Op die laatste foto heb ik gisteravond ook mijn best gedaan, maar eigenlijk was ik net iets te laat. Ik hoop de komende weken een herkansing te krijgen. Zondag verlaten we het prachtige Stockholm om weer van meren en bossen te gaan genieten. Zittend op een vlonder zal ik vast nog wel eens aan je denken. Zoals ik ook al deed bij het zien van de houten paardjes. Verzamel je nog?

  2. Mooie beschrijving van je vertrek uit Gamleby en je reis naar Tolvsbo. Heerlijk hè , die rustige Zweedse wegen. Je hebt weer prachtige plaatjes geschoten! 😀

Geef een reactie

[postlist id="513"]