'Mijn landgoed' in de hitte, de zomer en de nazomer
7

‘Mijn landgoed’ in de hitte, de zomer en de nazomer

Wat heb ik deze zomer van ‘mijn landgoed’ genoten!
Het voelt of ik nauwelijks binnen ben geweest, alleen tijdens de hitte zocht ik mijn koele huisje op.
En nu heeft de nazomer zijn intree gedaan.

Enerzijds is het of de zomer me door de vingers is geslipt en anderzijds lijkt er geen einde aan te komen, want wat gebeurde er weer veel. Het lijkt of het echt maanden en maanden is geleden dat ik terugkwam uit Zweden.

Natuurlijk, de tuin vroeg veel aandacht want het was droog, droog en droog.
Wat is het dan heerlijk een buurman te hebben die met zijn grote pomp ook mijn boomgaard en tuin wilde besproeien. Het gras, de jonge fruitboompjes met hun appeltjes, amandelen en kersen en natuurlijk mijn vaste planten in de bloementuin. Dank aan buurman S!

 

De hitte maakte dat ik alleen ’s ochtends vroeg even buiten kwam.
Koffie in de schaduw met de P’s, alle zonneschermen omlaag, de ramen dicht en binnen bij de ventilator verder leven in een heel laag tempo. Ook de P’s hadden er last van.
Het Prinsje zocht zelfs het beste plekje op om op zijn rug te genieten van de wind!

En ik ontdekte een nieuw plekje voor mezelf: in de schaduw van de stenen schuur van de buren zat ik uit de zon maar in de wind! En later juist in de zon en uit de wind, met dank aan E die dit plekje voor me opruimde en schoonmaakte.

 

De zomer stond ook een beetje in het teken van mijn bezoek aan de neuroloog. Mijn huisarts wilde dat graag om zeker te zijn dat de pijnbestrijding van de steeds toenemende zenuwpijn adequaat was.
De neuroloog deed uitgebreid onderzoek en stelde vast dat ik geen reflexen meer had in mijn onderbenen en dat mijn evenwicht en de kracht in mijn benen ernstig was afgenomen.

Dat was dus de verklaring voor het niet meer op mijn fiets kunnen stappen. Op zich niets nieuws maar ik dacht het nog wel voor elkaar te krijgen door te oefenen.

Dat bleek een misrekening want er werd CIAP vastgesteld, niet iets om blij mee te zijn en al helemaal niet in combinatie met fibromyalgie en twee totaal versleten knieën. Dat was de neuroloog met me eens want hij begon over mijn woonsituatie en hoe dat allemaal geregeld was….

Hij was ook heel duidelijk, meer dan goede pijnbestrijding kon hij niet voor me doen.
Helder en gek genoeg voelde ik me eindelijk serieus genomen.
Serieus genomen in mijn slechte slapen, mijn moeheid en in die soms zo vernietigende pijn.

Het wordt niet meer anders, pijnbestrijding is voorlopig mogelijk, er worden inslapers geadviseerd én voorgeschreven want juist bij het inslapen begint de pijn met alle gevolgen van dien en ik zal tot in lengte van dagen moeten blijven oefenen om te behouden wat ik nu heb. Op de hometrainer, zo mogelijk toch op een ‘gewone fiets’ want daar verlang ik zo naar en in het zwembad.

Weer verbaas ik me over de loop der dingen want opeens ben ik in het gelukkige bezit van een broer, twee zussen, een schoonzus en een zwager! Die me in de tuin helpen, kasten opruimen, gezellig komen logeren, bedenken hoe mijn fiets kan worden aangepast, met wie ik boeken deel, eindeloos kan praten en, het allerallerallermooiste, die er gewoon voor me zijn.
Iets waar ik nog steeds niet over uit kan maar wat ik wel heel voorzichtig begin te geloven…

 

Weer loopt ‘mijn landgoed’ als een rode draad door deze hete en heftige zomer:
als de heerlijke plek waar ik altijd buiten kan zijn, ook nu ik voorlopig niet meer kan fietsen,
als de heerlijke plek waar ik tussen mijn planten rommel, beetje wied, beetje giet en vooral geniet,
als de heerlijke plek om mijn vrienden te mogen ontvangen en er tot laat te zitten met een glaasje,
als de heerlijke plek waar altijd het beste hoekje is om eindeloos te lezen.

 

Eindeloos te lezen want dat lukt me weer sinds mijn weken in Zweden waarin ik zoveel sliep en waarin ik tot rust kwam van de winter die in vele opzichten heftig was! Wat is het toch heerlijk om dat weer te kunnen. Te lezen op mijn nieuwe plekje tussen de bloemen die vol zitten met bijen en vlinders, te lezen met een of twee P’s op schoot of op de tafel naast me, te lezen tot het donker begint te worden of tot het boek uit is, te lezen en in het boek te verdwijnen.

Mijn landgoed
waar de zomer nu plaats heeft gemaakt voor de nazomer
waar de bloemen veranderd zijn in bessen
waar de kleuren van de hortensia’s langzaam verflauwen
waar steeds meer rood en oranje verschijnt en
waar het licht warm en laag wordt.

 

Er gebeurde nog zoveel meer.
Mijn Chinese meisjes zwommen de hele zomer in het zwembad, wat een overwinning en wat een winst!
Ook kwamen ze twee keer per week hier voor hun Nederlands, met hun huiswerk, hun boeken en hun verhalen. Het gaat steeds beter maar hun problemen worden ook duidelijker.
Gelukkig kunnen ze die steeds beter uitleggen, hebben we heel veel plezier en worden de P’s om vele redenen doodgeknuffeld.

 

Ze zullen het binnenkort even zonder me moeten doen want de heimwee naar Zweden sloeg genadeloos toe dus ik ga nog even naar Tjörn, naar mijn strandjes en naar de zee!
Nu lukt het me nog en waar rust ik zo uit als in mijn ‘eigen’ appartement daar?

Er moet nog wel van alles gebeuren want na twintig jaar intensief gebruik bezweek mijn hometrainer. Hij moest worden afgevoerd, er moest een nieuwe besteld die komende week komt en dan in elkaar gezet moet worden. En dat gaat dankzij E helemaal goed komen!
Natuurlijk is er ook nog de sauna en moet er worden opgeruimd, gewassen en boodschappen gedaan.
En nog even naar de garage, nog even naar de kapper, nog even…

 

 

En er moest oppas voor de P’s worden geregeld en laat die nu deze keer speciaal invliegen uit Griekenland?

Vast goede reis en welkom Kathleen,
de P’s liggen er helemaal klaar voor!

 

 

Delen is fijn:

7 Reacties

 1. Weer een blog, en deze keer met vernietigende slijtage en hoopvol opstap naar bewegen met zo min mogelijke pijn. Wens je veilig in- en uitstappen en vooral volop genieten in je tuin met de P’s onder handbereik.
  Straks naar Zweden en hulp onderweg uit Griekenland. Hoezo Europeaan?!
  Geniet Het. X

 2. Een goed gevoel om je serieus genomen te voelen en dat werd ook wel tijd. Wellicht daardoor dat de hele lichamelijke stand van zaken beter te behappen is. En hopen op de wonderpil die je door de nacht helpt.
  Ik wens je weer een mooie tijd in Zweden waar je wie weet dit keer ook weer als vanzelf heerlijk zal slapen.

 3. We zijn weer helemaal op de hoogte van je wel en wee. Het zit niet altijd en allemaal mee maar er zijn gelukkig nog genoeg lichtpuntjes. Geniet van Zweden (dat lukt vast wel!)

 4. Voel me een koning (in) te rijk dat ik een tijdje op jouw prachtige landgoed mag verblijven en dat in gezelschap van drie lieve P’s. We gaan het heel gezellig met elkaar hebben en houden jou goed op de hoogte. Alvast een hele fijne vakantie toegewenst.
  Liefs, Kathleen

 5. Wat heb je het toch prachtig op je “landgoed + boomgaard” en je weet het te waarderen.
  Helaas minder met je lichamelijke gezondheid/klachten, maar laat je niet uit het veld slaan en geniet van de hulp die je krijgt aangeboden, wat je zaait zul je oogsten, dat merk je nu!
  Hopelijk wordt je straks met een aangepaste fiets mobieler.
  Vanuit een heerlijk niet al te heet Värmland wens ik je voor straks veel rust en ontspanning op je geliefde eiland!
  Lieve groet!
  Henny

 6. Dank jullie allemaal voor jullie goede wensen!
  Ik ben nu aan het pakken, kan nauwelijks bedenken wat ik mee moet nemen in de hitte van het hier en nu en zie een beetje op tegen de heenreis. Maar het zal allemaal best lukken, jullie horen van me!

Geef een reactie

[postlist id="513"]