synchroonkijken,Zweden,2015,rood,smedja,Tunkarlsbo
1

Synchroonkijken in Zweden – Rood

synchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisjeDe opdracht van dag 5 had niet toepasselijker kunnen zijn want hier in Dalarna is er heel veel rood!
Dalarna is het gebied van de Zweedse mijnbouw. De kopermijn in Falun is wereldberoemd en inmiddels werelderfgoed. Een van de bijproducten van deze mijnbouw is de ‘Falu Rödverf’. Een speciale rode verf die voor het grootste deel van de Zweedse houten huizen gebruikt wordt. Overal in het landschap is deze specifieke rode kleur te zien.

Een van mijn lievelingsplekjes hier in de buurt is het dorpje Tunkarlsbo. Het ligt aan een enorm meer en al direct de eerste keer dat ik hier kwam ontdekte ik de steiger waar ik heerlijk in de zon aan het water kan zitten. Het dorpje ligt beneden aan de berg en vande berg stroomt een snelle beek die langs een smederij loopt. De smederij is inmiddels niet meer in gebruik maar is er nog wel en het gebouw wordt gebruikt voor allerlei dorpsaktiviteiten.

synchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisjesynchroonkijken,Zweden,2015,rood,faluröt färgsynchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisjesynchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisje

De rode huizen passen wonderwel in het landschap. Het faluröt past zich op de een of andere manier prachtig aan. Of het nu een weiland vol gele paardenbloemen is, een snelstromende beek, een stille vijver of midden in het bos, overal staat er opeens weer een rood huis. Soms met een gele daklijst, met een knalblauwe kozijnen of met een groene deur, het kan allemaal en het is zeer karakteristiek voor Zweden.

synchroonkijken,Zweden,2015,rood,smederijsynchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisjesynchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisjesynchroonkijken,Zweden,2015,rood,huisje

Het was tot nu toe bijzonder hoe Zweden zich liet inpassen in de opdrachten.
Wat gaat de laatste dag ons brengen?

Delen is fijn:

Eén reactie

Geef een reactie

[postlist id="513"]