5

Opruimen

Mijn ervaring is dat opruimen in huis ook opgeruimd in je hoofd voelt en dat is veel waard. En natuurlijk is een opgeruimd huis ook niet te versmaden. Zeker als je in een kabouterhuisje woont dat iedere keer weer ongemerkt dichtslibt. Dichtslibt met de meest onverwachte zaken.
Dat ik veel boeken heb begrijp ik wel van mezelf. En dat die boeken ruimte innemen is ook logisch. Maar waarom heb ik in vredesnaam meer dan 50 grote en kleine bubbeltjes enveloppen bewaard? En al die lege doosjes en dozen? Ja, natuurlijk omdat het altijd kan gebeuren dat je net zo’n doosje nodig hebt. Of dat je een boek moet versturen via boekwinkeltjes.nl (ruimt ook lekker op). Maar 50 enveloppen en zeker 20 doosjes?

En wat moet een mens met vier rekenmachines die het niet meer doen? En zes verschillende klokjes? Om maar niet te spreken van de hoeveelheid leeslampjes (van die hele kleine met een ledlampje) die ik zo handig vond maar nog nooit heb gebruikt? En al die pakjes met wissellijstjes waar maar één foto in kan? Stapels heb ik er van. En dan heb ik het nog niet eens over alle stenen en steentjes uit Zweden, Finland en Denemarken. Tientallen liggen er, soms netjes bij elkaar, soms in glazen potjes en soms zo maar ergens.

Wat ik ook iedere keer dat ik echt opruim weer tegen kom zijn spulletjes van mijn moeder. Haar sleutelmandje met nog zeker vijftien ondefinieerbare sleutels er in. Haar toilettasje met haar nagelschaartjes en andere dingetjes. Haar dozen met stompjes pastelkrijtjes, te klein om nog te gebruiken maar zonde om weg te gooien. Het is me allemaal even dierbaar.
Ik zie haar nog zitten met dat sleutelmandje op schoot. Ook bij haar zat er allerlei troep in die zo nu en dan eens moest worden weggedaan en ook zij kon dat niet zo goed. Verzamelaars dus, allebei. Zij had er een prachtig excuus voor.
Ze zei altijd “Ik ben een kunstenaar” en daarmee was de kous af.

Maar ik heb geen enkel excuus. Dus heb ik vandaag heel veel opgeruimd en heel veel weggegooid. Bijna al die bobbeltjes enveloppen en alle doosjes. En die rekenmachines. En al die andere wonderlijke bewaarsels. Ze zijn allemaal weg.
Maar het sleutelmandje en haar toilettasje zijn er nog, die mogen voorlopig blijven!

Delen is fijn:

5 Reacties

  1. Hahaha……. wat herkenbaar. Wat betreft die bubbeltjes enveloppen en doosjes dan! En sommige spullen die je bewaart en nooit meer naar omkijkt of kunt gebruiken 😉 En uiteraard het opgeruimde gevoel in je hoofd! Heerlijk! 😀

Geef een reactie

[postlist id="513"]