tuin,renovatie,zomer,augustus,2016,oud plekje,opnieuw gevonden,Friesland
2

Mijn tuin terug – met een tevreden tuinkabouter

Het is zomer.
Nazomer.
En mijn tuin is een nazomertuin vol bloemen, kleuren, bessen, vlinders en bijen.

vijgenIk geloof niet dat ik me kan herinneren dat hij in deze tijd van het jaar zo mooi is geweest. De grote renovatie van vorig jaar én mijn harde werken heeft dus vruchten opgeleverd. Zelfs letterlijk want er groeien voor het eerst vijgen, de herfstframbozen beginnen voorzichtig te kleuren en de laatste Japanse wijnbessen kunnen geplukt.

Mijn tuin bestaat uit twee delen, grotendeels gescheiden door mijn tuinhuis. Zitten doe ik meestal aan de grote tuintafel vlakbij mijn huis. Deels omdat dat praktisch is, deels omdat ik dan niet zo ver met alles hoef te lopen en deels omdat ik me niet meer thuis voelde in mijn eigen tuin.

In het voorjaar ging het altijd nog wel, dan had ik het, met behulp van de tuinman, aardig onder controle. Maar als ik terugkwam uit Zweden was het moois er meestal wel af. De vaste planten waren enorm gegroeid en omgevallen en het gebrek aan dagelijks onderhoud maakte dat ik er niet meer van kon genieten. Zitten was er niet bij, er moest altijd gewerkt worden!

tuin,lente,opgekuild,woestDaarom werd er vorig jaar rigoreus ingegrepen, in de ‘grote’ tuin ging alles er uit! Vreselijk vond ik het en ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. Natuurlijk werden er dierbare vaste planten gered en kreeg ik nieuwe van vrienden maar veel vertrouwen had ik er niet in.
Geheel ten onrechte blijkt nu!

 

tuin 2 augustusHet is al het hele jaar één grote bloemenpracht, zelfs nu nog – half augustus!
Het is werkelijk onbegrijpelijk hoe snel dit is gegaan en hoeveel planten er staan te bloeien.
Langzaam maar zeker wordt het weer mijn oude tuin zoals die ooit bedacht was maar met het grote verschil dat hij nu ‘onder controle’ is voor zover dat kan bij een levend paradijs.

En voor het eerst in jaren vind ik mezelf terug tussen de bloemen.

nieuw plekjeHelemaal achter in de tuin vlakbij het braakliggende terrein waar ook nu van alles groeit en bloeit.
Op de oude houten stoel die vroeger een van mijn lievelingsplekjes was.

Voor het eerst heb ik weer dagen lang gelezen maar vooral ook genoten.
Genoten van alles wat er om me heen gebeurde, van wat ik rook, zag, hoorde, voelde.

Ontelbare bijen zoemend rond en op de gouden guldenroeden, witte en gele vlindertjes die van de floxen via de roze spirea naar de enorme kattenstaart dartelen, frambozen die langzaam roze worden, knalrode aartjes, roze en spierwitte floxen, blauwe ooievaarsbekken, een roze stokroos, witte astertjes, buddleia’s in allerlei tinten met heel veel vlinders, een voorzichtig kleurende hemelsleutel en nieuwe witkanten vlierbloemen die reiken naar de blauwe lucht.

De bamboe in de buurtuin ritselt, takken schuren tegen elkaar, er kraakt iets, vogels tjilpen, bijen gonzen, vlindertjes zwieren geruisloos, ver weg rijdt een auto, een poes springt van de schutting, er piept iets en in de sloot naast me kwaakt en scharrelt er van alles. En de tuinkabouter luistert en lacht tevreden.

Zoveel geluiden, zoveel leven en toch zo stil.
De tuin weeft haar eigen gedicht en de wind componeert zijn eigen muziek,
samen van grote schoonheid in volledige harmonie.

Ik heb het in geen jaren zo gevoeld.
Voor het eerst zie ik in plaats van een zee van water waar ik altijd tot rust kom een zee van bloemen.
En geniet ik van de stilte vol leven, ruimte en licht.

Een beetje Berga dat altijd in mijn hoofd zit en waar ik al bijna weer heen mag.
Wat bijzonder om dat gevoel hier te mogen ervaren.
Hier, in mijn eigen tuin.
Mijn eigen plek waar ik geworteld ben.

met zijn drieën

 

En morgen?
Morgen moet er van alles.
En daarna is er wéér de tuin…

 

Delen is fijn:

2 Reacties

  1. Morgen moet er van alles? Volgens mij is dat een vergissing. Ik denk altijd maar dat als ik opeens ziek word die dingen ook niet gebeuren waarvan ik dacht dat die moesten. Het is een keuze wat je wel en niet doet.
    Geweldig leuk om te lezen hoe je van je tuin aan het genieten bent en dat het zo’n mooi paradijs is geworden. Laat je nog meer verrassen wat er allemaal gaat ontstaan en het blijft een paradijs voor het leven.

    • Zo is het Niek! Maar soms moet er echt wat, zoals bijvoorbeeld pasfoto’s laten maken en mijn rijbewijs laten verlengen! En de kapper moet natuurlijk ook echt…

Geef een reactie

[postlist id="513"]