Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel
7

Een gedenkwaardige verjaardag

Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachelIn Friesland geldt al dagen #coderood en dat is niet voor niets.
Het begon maandag 4 januari. Toen ik opstond en de gordijnen opendeed zag ik een deels met sneeuw, deels met ijs bedekte auto.
Ik moest dus in mijn badjas naar buiten om te krabben want er moest gezwommen worden. Glad was het nog niet echt maar wel koud.

Nog snel de houtkachel aangemaakt, een extra voorraad houtjes binnen gezet en naar het zwembad. Ook daar was het koud want er moest iets gereviseerd waardoor er een grote slang naar buiten moest en de buitendeur wijd open stond! Het werd dus vooral véél onder water zwemmen en weinig oefenen.

Thuis was het lekker warm dus niets aan de hand. ’s Middags had ik bezoek en toen dat naar huis ging begon het al glad te worden.

En dinsdag was alles een spiegel!
Mensen die door de straten schaatsten, de scholen dicht, geen bussen en nauwelijks treinen, heel veel ongelukken op de wegen en ga zo maar door. Ondanks dat kon volgens de berichten toch de kliko buiten worden gezet maar eerst moest ik met een hamer een laag van twee cm ijs van de deksel bikken! Voor niets overigens want er was natuurlijk geen sprake van dat hij kon worden geleegd.

Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel     Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel     Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel

Woensdag zou vriendin B zou komen en zouden we naar de nieuwe expositie in De Belvédère gaan.
Een perfect plan om mijn verjaardag te vieren maar #coderood!
Wonderlijk om zo de dag te beginnen. Geen post (al dagen niet), geen taart en geen bezoek.
Wel een overweldigende hoeveelheid tweets, appjes, mailtjes en Facebookvrienden, wat zijn de social media toch leuk bij dit soort gelegenheden. Rond twaalf uur begon de telefoon te rinkelen en vanaf dat moment had ik bezoek-op-afstand. Weliswaar zonder taart maar minstens even leuk!

Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel     Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel     Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel
De kabouter, het meisjeskopje en de Boehdda in de sneeuw

Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachelTot mijn stomme verbazing ging opeens de bel en stond vriendin W voor de deur! Ze had boodschappen moeten doen en was tijden bezig geweest de auto ijsvrij te krijgen. Het laatste stukje was ze komen lopen want het is geen goed idee om met de auto hier voor de deur te willen komen. Er wordt niet gestrooid en je glijdt zo het water in!
Het was een bijzondere middag en we hadden een bijzonder gesprek. Zo gaat dat onder deze omstandigheden!

En wéér werder gebeld en daar stond K – op de schaats met eigengebakken taart! Schaatsend door het dorp op echte Friese doorlopers, ook weer bijzonder.

Ik heb in de loop der jaren regelmatig verjaardagsbezoek gehad dat op de schaats kwam. Maar dan was dat over het ‘echte’ echte ijs voor de deur.
Nog nooit over de wég voor de deur…

’s Avonds belde een goede vriendin om me te feliciteren en om te vertellen dat ze een ander huis hadden gekocht! Na rijp beraad, met tranen van verdriet én van blijdschap. Het drukte mij meteen met mijn neus op de feiten. Zij hebben ook een huis met een grote tuin, een huis en een tuin die onderhoud vragen en waar altijd wat aan moet gebeuren. Hoe lang blijft dat leuk?
Voor mij op dit moment nog geen enkele overweging, ik moet er niet aan denken ergens anders te wonen en te leven dan hier in mijn kabouterhuisje en in mijn tuin die eindelijk weer ‘mijn tuin’ is.
En gelukkig heb ik een geweldige (jonge) timmerman. Tel uw zegeningen!

Al met al was het een bijzondere verjaardag met bijzondere gebeurtenissen.
Een verjaardag die ik om vele redenen niet snel zal vergeten.
Een gedenkwaardige dag.

En nu is het donderdag. Ook deze dag begon met #coderood dus niet naar de sauna zoals ik in de planning had. Er schijnt een run op het strooizout te zijn en ik zet nog steeds geen stap buiten. De scholen zijn dichtgebleven, de post komt nog steeds niet en de kattenbrokjes die maandag gebracht zouden worden beginnen op te raken. Gelukkig ben ik de enige die zich daar zorgen over maakt, de lijdende voorwerpen weten van niets. Die slapen.
Friesland,ijzel,#coderood,sneeuw,verjaardag,schaatsen,beelden,tuin,kachel

En morgen?
Morgen komt er bezoek dat komt praten over crowdfunding.
Want al ben ik nu 65, ik moet natuurlijk wel een beetje bijblijven…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen is fijn:

7 Reacties

  1. Van Harte Gefeliciteerd. Wat reuze aardig van je vrienden om er toch door te komen. Hier in NH komt het water gestaag neer vandaag. Niks an, maar gedwongen bij de kachel i.v.m. ijzel gaat ook vervelen denk ik. Doe je voorzichtig?

Geef een reactie

[postlist id="513"]