4

#50books vraag 31: Wie is er bekend met en/of doet mee aan enige vorm van boekenruil?

Deze vraag bracht wel wat teweeg!
Ik herinnerde me bij het lezen van de vraag dat ik ergens in de afgelopen tijd vlak bij mijn huis een boekenkastje was gepasseerd. Het drong pas later tot me door dat dit iets bijzonders was waar ik wel eens over had gelezen: boeken voor iedereen zonder er voor te betalen.
Toen vanmorgen de #50books vraag binnen kwam moest ik natuurlijk direct aan dat kastje denken. Ik wist nog wel waar het ongeveer stond en het was prachtig weer dus op de fiets. Via het fietspad wat ongeveer bij mijn deur begint fietste ik naar de weg waar ik dacht het boekenkastje te vinden. Maar helaas, nergens iets te zien. En omdat ik niet precies wist waar het stond en bovendien van plan was koffie te gaan drinken bij een vriendin fietste ik vrolijk verder. Het moest immers aan die weg staan, dat wist ik zeker.
Op een gegeven moment was ik zo ver dat het eigenlijk niet meer logisch was dat ik het daar gezien moest hebben en ik realiseerde me dat ik door het fietspad te nemen een stukje van die weg had overgeslagen. Waarschijnlijk stond het kastje juist op dat stukje, dus goed voor op de terugweg.

Maar eerst koffie. Mijn richtingsgevoel is buitengewoon slecht maar ik dacht het gebied redelijk te kennen en fietste welgemoed verder. Kwam langs allerlei petgaten (overblijfsels van de vroegere turfwinning), zag tientallen omgewaaide bomen en overal takken als treurig resultaat van het noodweer van een paar dagen geleden. Iedereen was met kettingzagen in de weer en overal lagen grote hopen bebladerde takken. Desondanks was het een prachtige fietstocht maar ik begon steeds meer te twijfelen aan de richting. Om een lang verhaal kort te houden, ik heb een schitterende fietstocht gemaakt van ruim 25 km om uiteindelijk uit te komen op de weg vlakbij mijn huis! 
En ja, daar stond het boekenkastje!

 
Het is onderdeel van “The Little Free Library”, hierbij zijn 800 bibliotheekjes aangesloten waarvan zes in Nederland. En wat bijzonder dat één van die zes vlak achter mijn huis ligt! Ik had een boek bij me om weg te geven en heb dat in het kastje achtergelaten. Er lagen zo’n twintig zeer verschillende boeken waaronder “Niets te verliezen en toch bang” van Renate Rubinstein wat ik altijd al had willen lezen. Dus dat heb ik meegenomen.
Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat met dit initiatief, ben van plan er regelmatig langs te gaan want ik vind het een heel mooi idee. Zou zelf ook wel zo’n kastje voor de deur willen maken!

Kortom, deze vraag heeft veel gebracht: een schitterende fietstocht door een gebied waar ik nog niet eerder was én een bibliotheekje vlakbij waar ik zeker vaker heen zal gaan, alleen al omdat ik het zo’n goed idee vind. En misschien bel ik wel aan om eens een praatje te maken of ga ik het zelf ook proberen! Of misschien brengt dit anderen op een idee, want zes plekken in Nederland is natuurlijk pas het begin! En die koffie heb ik thuis gedronken….

Delen is fijn:

4 Reacties

  1. Liesbeth dat was een ware ontdekkingsreis waarvan ik weer heb genoten.
    Geweldig initiatief dat boekenkastje. Zelf breng ik wel eens boeken naar de kerk hier in de buurt waar ze wekelijks boekenmarkt houden.
    En op de camping liet ik altijd het nodige leesvoer achter, dat was dit jaar voor het eerst minder omdat ik een E-reader heb gekocht.

  2. Wat een geweldig leuk avontuur en dat naar aanleiding van een #50books vraag. Niet gedacht dat het zoiets teweeg zou kunnen brengen.
    Je schrijft dat er 6 van dit soort boekenkastjes in Nederland aangesloten zijn bij dit initiatief maar ik durf wel te beweren dat er veel meer van dit soort boekenkastjes zijn maar dat deze niet onder deze vlag staan, al beogen ze hetzelfde. Ontzettend leuk. Ik word er altijd blij van als ik zoiets zie staan.

Geef een reactie

[postlist id="513"]