0

#50books vraag 26: Hoe houden jullie bij welke boeken je al gelezen hebt?

Dat doe ik dus niet.
Vroeger wel. Als kind had ik allerlei lijsten en lijstjes, systemen voor bibliotheekboeken en voor mijn eigen boeken, en systemen voor de boeken die ik uitleende.
Dat laatste zou ik eigenlijk weer moeten gaan doen want ik ben veel te goedgelovig en te makkelijk. Een fatale combinatie als het gaat om het uitlenen van boeken.
Er zijn er dan ook tientallen zoekgeraakt.

Bijhouden van boeken die ik al heb gelezen vind ik zinloos.
Ik heb altijd zeker twee meter ‘nog-niet-gelezen-maar-wel-gekocht-of-gekregen’ boeken op voorraad. Dat voelt als mijn Kapitaal. Want wat is er fijner dan voor je eigen boekenkast te staan en precies dát boek te kiezen waar je nu net op dát moment behoefte aan hebt.
Dat brengt ook met zich mee dat ik vaak vergeet of ik een boek nu wel of niet heb gekocht. Gekocht zonder het al gelezen te hebben. Het overkomt me dan ook geregeld dat ik een boek voor de tweede keer aanschaf.
En wat is het dan fantastisch een boekwinkel vlakbij te hebben waar ik altijd alles mag ruilen. Echt altijd en echt alles. Voor mij dus geen Bol.com als het om boeken gaat, ik zegen de echte boekhandel!
Bijhouden zou dan ook niets uitmaken. Ik zou het bewuste lijstje nooit bij me hebben als ik ergens tegen een boek aan loop dat op me lijkt te liggen wachten maar dat misschien allang op mijn ‘nog-niet-gelezen-maar-wel-gekocht-of-gekregen plank staat. En dankzij mijn boekwinkel hoeft dat dus ook niet.
Gelukkig maar, de echt noodzakelijke administratie vind ik al erg genoeg.

Delen is fijn:

Geef een reactie

[postlist id="513"]