boeken,#50books,lezen
0

#50books Vraag 12: Wat is het oudste boek in jouw verzameling?

Schoolidyllen,Top Naeff,1907 Dat was even zoeken want mijn boeken staan op nogal wat locaties maar vandaag vond ik dan echt mijn oudste exemplaren.
Het zijn de kinder- en jeugdboeken van mijn moeder! Met als hoogtepunt én oudste boek “School-idyllen” van Top Naeff uit 1907 en wat heb ik daarom gehuild!

Het verhaal van de eenzame Jet die zo prachtig stierf ze op haar zeventiende verjaardag. Haar broer Huug die “dien langen, droeven nacht bij het doodzieke kind zat.” Haar vriendinnen Jeanne, Maud, Noes en Lien, zanglessen en de Kunstclub, ’tableaux-vivants’ (ik wist niet wat dat waren), taartjes eten in de lunchroom, innig-fatsoenlijke toiletjes en kousen, vriendschappen-voor-eeuwig en eeuwige eenzaamheid.
Een prachtig boek vol drama en plezier wat ik vele keren verslonden heb tot grote vreugde van mijn moeder.

Iets minder oud is Janneman, een Lees- en Prentenboek Janneman,voorleesboek 1912,illustarties Louis Raemaekersvoor Kinderen van 7 jaar en ouder. Tevens Vertelselboek voor de Eerste en Tweede Klasse der Lagere School, door D. v. d. Meulen met illustraties van Louis Raemaekers, uit 1912.
Naast de vele zwart-wit illustraties (die ik als kleuter zelf kleurde) heeft het boek schitterende grote kleurenplaten. Eerlijk gezegd was ik dat helemaal vergeten en ik vond het dan ook echt leuk dit boek weer te bekijken.

Janneman,voorleesboek 1912,illustarties Louis Raemaekers Janneman,schutblad 1912,voorleesboek

 

 

 

 

 

School-idyllen en Janneman, Janneman 1912,Schoolidyllen 1907,Kobo e-reader 2014beide uit het begin van de vorige eeuw.
En mijn Kobo uit 2014 – ze overspannen samen een tijdvak van meer dan honderd jaar!

 

 

#50books is een initiatief van Peter die iedere zondag een vraag over boeken stelt.

Delen is fijn:

Geef een reactie

[postlist id="513"]