5

50books vraag 1

 

 


Welk boek heeft in je vroegste jeugd de meeste indruk op je gemaakt?

 

 

Toen ik vier jaar was mocht ik met mijn moeder mee naar de bibliotheek.
De grote centrale bibliotheek in Den Haag: een enorm gebouw van vijf verdiepingen met indrukwekkend  brede trappen en op de bovenste verdieping was de kinderafdeling.
Het staat nog op mijn netvlies gegrift, het aan de hand van mijn moeder binnenkomen in die onmetelijke ruimte vol boeken, ik dacht dat ik in de Hemel was! Mooier kon het niet meer worden.
Al gauw kwam de eerste teleurstelling, ik mocht zelf geen boek uit de kast pakken. Razend  was ik want dat kon ik best! Wat later begreep ik het systeem. Als je een boek pakte moest er een speciaal plankje tussen de boeken zodat je jouw boek weer op de zelfde plaats terug kon zetten.
In die tijd (medio vijftiger jaren) waren er nog niet zoveel kinderboeken. Wel kwamen Jip en Janneke – de eerste drukken van alle delen staan nog in mijn kast.

 

Het boek dat de meeste indruk op me heeft gemaakt in mijn kindertijd was “De Kinderkaravaan” van An Rutgers van der Loeff-Basenou.
Het ging over zeven kinderen die met hun ouders en heel veel andere gezinnen met huifkarren door Amerika trokken op zoek naar Oregon, waar iedereen een boerderij dacht te kunnen beginnen. Het was een hard bestaan en al snel overleden de ouders van de kinderen. De oudste zoon John besloot om samen met zijn broertjes en zusjes (inclusief een baby) verder te gaan.
Een dramatische reis door de indrukwekkende natuur van dat grote land vol wilde dieren, woeste rivieren en besneeuwde bergen. Het liep goed af, ze haalden het en ‘leefden nog lang en gelukkig’.
 
Ik las het boek tijdens een logeerpartij. Mijn wat oudere nichtjes hadden het aan me gegeven en ik had nergens anders meer belangstelling voor. Op het moment dat de moeder overleed zag mijn tante wat ik aan het lezen was. Ze maakte er korte metten mee, ik was daar immers nog veel te jong voor! Het hoofdstuk uitlezen mocht nog maar daarna moest ik het inleveren. Een drama want ik moest en zou weten hoe het af ging lopen.
Eenmaal thuis vond mijn moeder dat gelukkig ook en zijn we samen naar de bibliotheek gegaan om het te lenen. Ze moest mee want het stond in de afdeling ’12-14 jaar’ en ik was pas tien, daar werd streng de hand aan gehouden. En bij mijn elfde verjaardag kreeg ik het zelf en heb ik het nog vaak gelezen! Met dank aan mijn moeder die een ruime kijk had op de “dingen van belang”.
Delen is fijn:

5 Reacties

 1. fijn stuk! En ja, was een prachtig boek. En wat waren ze streng bij de biep, ik herinner me dat ik op mijn negende verjaardag naar de biep ging, eindelijk een nieuwe kast! (9-12)

 2. An Rutgers van der Loeff doet bij mij onmiddellijk bellen rinkelen en vervolgens (ook na een zoekactie met Google) kan ik er niet achter komen welk boek ik dan van haar gelezen heb. Het is in mijn jeugd geweest, dat is het enige dat ik nog zeker weet. Zal dan alleen haar naam bj mij zo’n indruk hebben gemaakt? In ieder geval leuk dat je me aan haar hebt helpen herinneren.

  • Dank voor je leuke reactie!
   Zit het hierbij? Lawines razen, Rossie dat krantenkind, Gideon’s reizen, Ze verdrinken ons dorp, Ik heet Fedde, Het verhaal van de hond Max, Het licht in je ogen.
   Meer kan ik me niet herinneren, de meeste staan in mijn boekenkast.

  • Hé! Gideon’ s reizen komt me opeens bekend voor. Heb even de inhoud opgesnuffeld maar dat herken ik dan weer niet. Geheugen! Geheugen! De moderne kaft zegt me ook niet maar ha, de oude voorkant, ja, dat is ‘ m!. Dat boek hebben wij zeker in huis gehad. 🙂
   Grappig hoe dat toch werkt. Wie weet ga ik het nog wel eens lezen.

Geef een reactie

[postlist id="513"]